1 Aralık 2007 Cumartesi

MALZEMELERDEKİ STANDART DAHA ÇOK ARI İLE DAHA SAĞLIKLI ÇALIŞMAMIZI SAĞLIYOR.

Arıcılığa ilk başladığımda çeşitli arı kovanları almıştım farklı yerlerden. Kimden kovan alıyorsam bana şunu söyledi satıcı. Bu kovanlar standart ölçüde. İşleri büyütüp çok fazla kovanla çalışmaya başladığımda bu işi ancak birbirine uyumlu kovanlarla çalışmak sayesinde mümkün olabileceğimi anladığımda bir seferde 200-300 kovan yaptırarak bu problemi ortadan kaldırmış oldum. Tabi bu işi yaparkende TSE standartlarına uygun ölçülerde kovan yaptırmış olduk. Bir seferinde büyük bir şirkete gittim arkadaşa fazla miktarda kovan alacaktık ölçülere baktım. Ne göreyim şirket yetkilileri bu standart diyor. Yine eski nakarat fakat malesef yapılan kovanların ölçüleride yanlış. Aslına bakarsanız dış ölçülerden ziyade iç ölçüler önemli. Lakin fazla miktarda kovanla çalışılıyorsa mutlaka dış ölçülerde kovanlarda önemli oluyor nedeni nakliye esnansında kamyonda daha sağlıklı bir taşımaya imkan vermesi açısından. ir kakmyona bir sıraya 5 kovan alıyorken eğer 4 kovan sığıyor ve kenarda boşluk kalıyorsa mutlaka büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Sağlıksız bir nakliye ortaya çıkmış oluyor.
Çerçeveler kovanlarda üzerinde en çok çalışılan unsurlar. Düşünün şimdi bir çerçeveyi yaptırıyoruz ucuza mal etmek için ve daha kaliteli elde edelim ilerde sorunlarla karşılaşmayalım diye. 100 arısı olan bir arkadaş elemanda çalıştırmıyorlarsa bu çerçeveleri çakmak için, tel geçirmek için delmeye ve tel geçirip, teli germeye, kılavuz peteğiüst çıtaya yapıştırmak yada oluğa geçirip mumlamak için, ayrıca tele mahmuzlamak için 2000 çerçeve için yaklaşık bir ay çalışır.
Bu noktada mutlaka çerçevecilere ihtiyaç var çok arısı olanlar için ucuz ve kullanışlı çerçeve kullanılması noktasında çalışma yapacak arkadaşlara ihtiyaç var. Piyasada ucuz ve kaliteli çerçeve yapabilecek arkadaşlar varsa arıcılarımız bu anlamda onlardan çok faydalanacaklardır. Sektörde malzemelerin pahalı olması ve üretilen ürünlerin ucuza pazar bulması bir çok arıcıyı bu işi bırakma noktasına getirmiştir. Bundan dolayı her bir malzemeyi yapacak olan arıcı arkadaşlara ihtiyaç var.
Herkese iyi çalışmalar.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

gercekten guzel ve faydali bir site uzeyir erdogan

Yalçın Sezer dedi ki...

Teşekkür ederim. Sizlerin yol göstericili ile daha da iyi olacaktır. İstediğiniz konuları ve soruları açıklamaya elimden geldiği kadar tecrubelerim ışığı altında yardımcı olmaya çalışıyorum. Kalın sağlıcakla
Yalçın SEZER