15 Ocak 2008 Salı

PINARHİSAR BAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ KARDEŞ BİRLİĞİMİZ OLDU

PPınarhisar Bal Üreticileri Birliği ve İstanbul Bal Üreticileri Birliği kardeş birlikler haline geldiler.
Etkinliklerde birbirlerini destekleyen ve bilgi alış verişleri noktasında yardımlaşan birlik yöneticileri çalışmalardaki ve yönetimsel süreçteki ortak sorunlar üzerinde durarak çözüm önerileri üreterek çalışmalarda bulunma kararları aldılar.
Pınarhisar Bal Üreticileri Birliği yönetim kurulu başkanlarından Ali İhsan Çalık yıllardan beri akümülatörle çerçevelere mum geçirdiklerini, tele tutturarak sağlıklı çerçeve yaptıklarını dile getirdi. Bu bilgilerin paylaşılmasının önemini vurgulayarak, arıcıların bilgilerini artırma noktasında eksikleri olduğunu söyledi.
Ali bey çok yönlü bir kişi. Akvaryumda bal üretmekten, arıcılığa, maden çalışmalarından, müteahitliğe kadar çok yönlü bir insan. Her arıcıda olan meziyetlerin aynı ondada var.
Bu pencereli güneş ısısı ile çalışan mum eritme aleti de Ali beyin yapısı.
Bildiğimiz diğer güneş ısısından faydalanarak mum eriten aletlerin aynı.
İki çerçeve alabilen bu aletlerin çok uzun olanlarını ve birden fazla çerçeve yerleştirilebilenlerini de görmüştüm ama resimleyememiştim. Yolum düşerse resimliyip sizlerle paylaşacağım.
Ali beyin kovan çeşitleri. Hemen hepsi langstrot fakat trakyada çok gördüğümüz bacaklı olanlarıda var. Çerçeve ölçüleri aynı. Tabi olmazsa olmaz trakya tipi sepet kovanlar.


Sabah erkenden börekler, çaylar, sütler ve kahveci muhtar abimizin balından,çay içerken balın tadına da baktık. Çok muazzam bir köy balı.
Arı teknikeri Üzeyir kardeşimiz balı test etti ve onayladı.
Üretmenin mutluluğunu ve huzurunu yüzünde hissettiğimiz abimize ömür boyu yüzündeki mutluluğu kaybetmemesini diliyorum.
Ali abinin eski evlerinin bahçesinde bulunan bu minik arılık kış döneminde biraz sıkça yerleştirilmiş olmakla birlikte, diğer arılığa taşıyacağından arılarla çalışması daha sonra rahat bir hale gelecekmiş. Fakat her arı kovanının mustakil bir yükseklik üzerine konulması, birbiri önünü kapatmayacak şekilde yerleştirilmesine özen gösterilmiş.

Trakya belli bir bölgeye kadar sis duman, kar kırağı idi. Yerlerdeki cam gibi buz benim ödümü kopardı. Araba daha 6 aylık bu buzda kayarda sağa sola çarparım diye korktum doğrusu.

Bu günlük bu kadar. Daha sonra size kovan pazarından görüntüler ve kursumuzdaki resimlerden sunucam. Çok verimli geçen kurs çalışmalarımızın resimlerini bile yoğun çalışmalardan dolayı koymaya fırsat bulamadım.




Bu ara havalar artık ne kadar soğuk olursa olsun çok kısa bir süre sonra yurdun hemen her yerinde yumurta atmaya başlayacak arılarımız. Güneyde ve egede ki arkadaşlarımızın yumurta kesilmediki sözlerini duyar gibi oluyorum. Her ne olursa olsun fazla rahatsız etmeden arıların bu mevsimde üzerine güçlerine göre 200 gr ile 500 gr kadar kek konulabilir. Fakat konulan kek arının gücüne göre verilmeli ve bu kek kısa sürede bitirmelerine imkan vermelidir. Eğer arılar fazla verilen kekten dolayı dışarı çıkıp, suya gider ve ısı düşüklüğünden dolayı orada felç olacak ise hiç vermeye gerek yok. Fazlası zarar azı karar misali. Sadece uyandırma anlamında kek verilmesi gerekir. Fazlaca kek vermenin bir esprisi yok. Hele hele kışın ortasında arı besleme arıya yarardan çok zarar getiren bir durum arz eder. Unutmayalımki arılar yaban kaynaklı canlılardır ve bu canlıların hiç birine yaban hayatta bir insan eli yardımı yoktur. Ne bir ağaç kavuğuna ne de duvar çatlağına girmiş oğul, insan yardımına ihtiyaç duyar ve kek ile beslenme yapılmadan sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürebilir.



Herkese çalışmalarında sonsuz başarılar diliyorum. Saygılar sunarım.

Hiç yorum yok: