14 Şubat 2008 Perşembe

KASTAMONU- İNEBOLU- EVRENYE KÖYÜ( GEMİCİLER ) OSMAN AMCANIN ARILIĞI

Bu düzenli arılık Evrenyeli arıcı Osman amcama ait.
Yörede gururla bahsedilen, balları daha bir sene evvelinden satılan ve herkesçe saygı duyulan bir kişi Osman amca. Türkiyenin en zengin ikinci köyünün muhtarı idi kendisi eskiden. Süleyman Demirelin en düzenli muhtar ünvanı ile kendisini Ankaraya davet ettiği ünlü bir muhtar ve aynı zamanda bir emekli öğretmen.
Bozkurt ilçesinin uzman arıcılarından Bilal Kesim ile bilgi alışverişi yapıyorlar.
Bende bu arada resim alıyorum. Sağdan soldan. Arkadaki ev ahşap bir ev. Bizim memleketteki eski evler bu tip ahşap yapılar. Genellikle 2 yada 3 kat üzerine yapılıyor. Alt kat ahır samanlık ve barınak türü bir kısım. Üsta kat odaladan oluşuyor. Orta katta genellikle mutfak odası, ocaklı oda ve geniş bir yaşam yeri yer alıyor. Salon gibi. Misafirler karşılanıyor. Geniş bir aile yaşamına hitab ediyor evler. Dede, nine, çocukları bir kaç tane evlenen oğlanları ve evlenmeyen kızlar ile erkek evlatların eşleri ve çocukları aynı ev içinde ayrı odalarda yaşam sürüyorlar. Her odanın kendine ait bir beveyin banyosu yıllar önce düşünülmüş. Şimdilerde moda diye lanse ediliyor.
Bu evlerden yörede her yerde var. Genelde evleri yıkmak istemiyoruz. Nostaljik evin yanında yenilerini yapıyorlar. Ama inanın eski everde yaşam daha güzel. Rutubetli karadenizin havası ahşap evlerde insan üzerindeki rahatsızlık verici etkisini gösteremiyor. Arı kovanlarındaki havalanma gibi ahşap evlerde rutubet beton olanlara göre daha az.
Osman amca arılığını kış aylarında buraya evinin yakınına kurmuş. Onlarla ilgilenmediği gün yok gibi. Şaşırmaları engeller tarzda kovanların önünde farklı renkler ile işaretlenme var. Ayrıca kovan modelleri çok değişik olmasada şekilce farklı olanlar karışık yerleştirilmiş.
Güzel muhabbetler ve bilgi alış verişlerinin yapıldığı gün gezimiz mükemmel geçti. Neye niyet neye kısmet. Bu yıl bu tarihlerde Bulgaristana gidecektim oradaki arıcılık fuarına katılacaktık. Fakat hava muhalefeti Bulgaristanda çok kötü imiş.Katılmadığımız iyi bile olmuş, geçen yılki gibi rağbet çok yokmuş.
Osman amca ruşetlerde zayıf bölmelerini ve ana arı yetiştirme işlemlerini yapıyormuş.

Yeni ilaveleri de geçenlerde bitirmiş ve yerine yerleştirmiş. Kestane balı dönemi bunların hepsi bal dolar inşallah.
Arılıkta iki adette mum eritme düzeneği yapılmış. Temiz mum eritme işleminde yardımcı olan bu düzenek yöredeki tüm arıcıların kullandığı bir düzenek.
Burada bir standarttan bahsetmek istiyorum. Tüm Türkiyedeki kovan ölçülerini takip ediyoruz işimiz gereği hocalarımızla da bilgi paylaşımlarımızda gururla sizlere aktarmak istiyorum. Türkiyede hiç bir bölge tse nin önerdiği taban tahtası ile çerçeve arasındaki aralığı 2,5 cm yapmazken benim memleketeimde bu standarda uyuluyor.
Her arıcının arılığında olması gereken malzemelerin bulunduğu bir alet edevat bölümü olur. Burada da aynısı var.
Osman amcanın ellerinden öpüyoruz. Örnek arılığı için teşekkür ediyoruz. İzleyip beğenmeyenlere daha iyilerini yapıp diğer arıcılar ile de paylaşmalarını temenni ediyoruz.
Kapalı arılıklar kışın kuytu yazın örtü arıcılık sözünü en iyi ortaya koyan arılıklardır.


Arılık önündeki meyve bahçesi ilkbaharda arı için çok gerekli olduğu kadar meyve tutma kapasitesi artması içinde arılara ihtiyaç vardır.

Her arılık yakınında mutlaka bir arıcı barınağına ihtyaç var.

BU KADAR DEĞİL RESİMLER DAHA SONRA DA YAYINLARIZ. HEPSİNİ BİRDEN VEMEYELİM. YARINA DA KALSIN.
KALIN SAĞLICAKLA.



6 yorum:

Adsız dedi ki...

DEĞİL TÜRKİYEDE DÜNYADA OSMAN ABİ KADAR ARICILIĞI TEKNİK VE BİLİNÇLİ YAPAN VAR İSE OSMAN ABİ ADINA HODRİ MEYDAN ARAŞTIRMACI PROFLAR DAHİL İNEBOLU EVRENYEDEN OSMAN ABİ İLE TANIŞARAK TEKNİK ARICILIĞIN EVRENYE'DE YAPILDIĞINI BİR GÖRSÜNLER.ZATEN SİTESİNE GİRİP BAKARLARSA İNEBOLU/EVRENYE'YE GELMEYE GEREK KALMAZ..
OSMAN ABİ BİR ARICI OLARAK SENİNLE GURUR DUYUYORUM SİZ HERŞEYİ DÖRT DÖRTLÜK YAPIYORSUNUZ.ALLAH SİZE SAĞLIK VERSİN KEŞKE DÜNYA ARICILIK SİTELERİNE GİREBİLSENİZ O ZAMAN BANA HAK VERİRDİNİZ..
SİZE ALLAHTAN SAĞLIK 2008 YILI BOL ÜRÜNLER DİLER SAYGI VE SEVGİLERİMİ SUNARIM

KASTAMONUDAN TANIDIK SİMA ARICI NECATİ KADEM

Yalçın Sezer dedi ki...

Sayın Necati Kadem,
Sizide Bozkurttaki ofisimizde bekleriz. Ayrıca ilk fırsatta ziyaretinize gelmek isteriz. Görüşmek üzere.

Yalçın SEZER.

Adsız dedi ki...

SAYIN SEZER SİTENİZDE OSMAN ABİDEN BAHSETTİM,SESSİZ OSMAN ABİYİ SESLENDİRMEK İÇİN,OSMAN ABİYİ YÜZ YÜZE KONUŞALIM,EVET SİZİNLE TANIŞALIM BEN KASTAMONU'DA UZUN SOKAK NO : 29 DA ARICI-VETERİNER KILINIĞİ İLE BERABER-KASTAMONU VETERİNERLİK
SAYGI VE SELAMLAR SUNARIM
ARICI-NECATİ KADEM

Adsız dedi ki...

selam hemşerilerim ben ahmet torunu cemal oğlu ramazan kalaycı ben köyüme hiç gitmedim evrenye dibek köyü benim akrabalarim varsa tanışmama yardımcı olun lütfen ( model_mobilya@hotmail.com) sayğılarımı sunarım başarılar dilerim allaha emanet olun.

Adsız dedi ki...

selam hemşerilerim ben ahmet torunu cemal oğlu ramazan kalaycı ben köyüme hiç gitmedim evrenye dibek köyü benim akrabalarim varsa tanışmama yardımcı olun lütfen ( model_mobilya@hotmail.com) sayğılarımı sunarım başarılar dilerim allaha emanet olun.

Yalçın Sezer dedi ki...

Ramazan bey madem Evrenyelisiniz,

Bizler zaten sizin akrabanız sayılırız. Bozkurt evrenyeye ne kadarki arada bir dağ var.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog
www.bereketbal.com