20 Mart 2008 Perşembe

AB SÜRECİNDE VERİLMESİ GEREKEN TARIM DESTEKLEMELERİ KÖSTEKLEME OLMUŞ DURUMDA.

MERHABA ARI SEVDALILARI,


Tarımın bir çok kolunda arıcılık malesef en son noktadan izlenmekte. Bir çok tarımsal yazı ve çizide arıcılık sanki bu ülkede hiç yapılmıyor gibi gösterilmekte. Bir çok kurum ve kuruluşun arıcılık bölümlerinede arıdan anlayanlar değil, gıda teknikerleri, branşı olmayan arıcılıktan anlamayan ve bunu itiraf eden süt teknolojisi mezunları, buğday ve sığırcılık eğitimi almış kişiler arıcılık ile ilgili konularda ahkam kesmekteler.

Sorun balık baştan kokar misali en baştan aşağı doğru ilerliyor.

Ülkesel flora , iklim, genetik çeşitliliğimiz ortada. Dünyaya çam balının % 80 ini sattığımız ortada, ihracatımızın Avrupa ülkelerine olan yüklü miktarı ortada, ama arıcılık en sonlarda. Hatta tavukçuluk birimleri arı ile ilgili ulemalık yapabilmekte.

Şimdi hangi tarımsal kola bakarsanız bakın bir destekleme söz konusu, mazotundan üretilen ürüne kadar, üretici öyle bir hale getirilmişki üretmesin üretiyor gibi görünsün yinede bir nebze maaş alıyormuş edası ile destek parası alıyor. Neticede hep zarar ve üretilmiş üretilmemiş katma değer olmuş olmamış bunların takibi yapılamıyor.

Şu önemli bir nokta birlikler kuruluyor herkes günlük menfaat peşinde koşturuyor. Diğeri alışılagelmiş düzenin temsilcilerine hemen hakareti maharet biliyor. Hakaret yerine destekleyeyim yok. Çünki oda düzenin çarkına uymuş ve acaba ben nasıl menfaatlenirim çabasında.

Bu düzen böyle gitmez. Gidemez. Sonuçtada işte destekleme bu şekilde gider ve köstekleme haline gelir.

Sonuç benim kanımca AB nin istediği yolu iyi yorumlayıp ülke menfaatini ön planda tutup hem üreticiyi, hem de ülkemizi düşünmek ona göre bir çözüm yolu bulmaktır.

Desteklemeler ülkemiz arıcısına zarar verecekse diyecek bişeyim yok. Fakat bence bu kontrol özel sektör mantığı ile ortaya konmalı. Hantal bürokrasi ortadan kaldırılmalı hızlı işleyen bir kontrol mekanizması ortaya konmalıdır. Bu anlamda yol haritası çizilmeli ve uygulamaya geçilmelidir.

Şu anda zaten elden gitmiş olan ve sus payı olarak verilen cüzi göstermelik desteğide ufak çapta arıcılık yapanların almak için harcayacakları para ile aynı miktarda olacağından dolayı tenezzül etmeyeceği ortada. Büyük işletmelerinde dişinin kavuğuna yetmeyeceği için bu desteklemeyi almayın der gibi bir durum ortaya çıkmış durumda.

Velhasıl her zaman dediğimiz gibi üretici, tüketici, sanayici bir araya gelmeli. Ortak unsurlar üzerinde birleşmelidirler.

Hoşçakalın.

Hiç yorum yok: