20 Mart 2008 Perşembe

MART AYINDA ÜLKE GENELİNDEKİ İZLENİMLERİMİZ.

Ülke genelinde aldığımız haberlere bakılacak olursa arı kayıplarının olduğu ortada. Arıcıların arıları ya çok mükemmel yada malesef çok kötü diyemeyeceğim hepten yok olmuş durumda. Buradaki anlayışla arıcılığın ne şekilde yapıldığını yorumlamak noktasında ele almak gerektiğini düşünüyorum.

Bir çok yanlış uygulama arı kayıplarını ortaya koyduğu gibi gibi, ekstrem nedenlerden de olmuş olabilir. Bir iki arılığın değil geniş çevresel alanda çok sayıda arılıktan aldığım yorumlara göre sonbaharda genç arı yetiştirme çalışması yapmayan, varova mücadelesinde bulunmayan, ana arıları çeşitli bölgelerden alarak verimsiz ve bölgelerine uygun olmayan arılar ile çalışmaya gayret eden arılıklarda ana aetken olarak ölüm nedenlerini tespit emiş bulunmaktayım.

Mutlaka bu ana etkenlerden başka çok sarıp sarmalama, yerlerde su içinde arı kovanlarını yerleştirme ve küflenmiş peteklerde yaşamaya bırakılmış olan arıların nem ve soğuk ile ölmeside mümkün olabilir, bu arıcılık uygulma yanlışlıklarının yanı sıra yukarıdaki üç etkenin daha yoğun bir şekilde arı kayıplarına neden olduğu ortada.

Bundan sonraki sezonda arılarımızın daha sağlıklı kışlaması ve sönmemesi dileği ile.

Hiç yorum yok: