10 Mart 2008 Pazartesi

BAHARDAKİ ARI ÖLÜMLERİ NORMALMİDİR.

SEVGİLİ ARI SEVDALILARI

Baharda bir çok arıcı arıların kovan önünde öldüğünden şikayet ederek acaba bir sorun olup olmadığı noktasında kendilerini düşünmekten alı koyamazlar.

Arının yaşama biyolojisine baktığımızda, kış aylarında yazın hummalı çalışma yaptıkları günlere göre çok daha uzun bir süre yaşayabildiklerini görürüz. Şöyleki yazın tarlacılık dönemi yaklaşık on beş gün kadar olabildiği halde, kışın metabolizması düşen arılar uzun bir süre yaşayabilme becerisi gösterirler. Bu durumu kavrayan arıcılar hem daha fazla miktarda genç arı ile kışa girmek hemde ömür uzunluğunu daha da artırabilmek için kışa girerken henüz gözlerden çıkan genç arılar elde edebilmek için kolonileri beslerler. Bu durumda arılar hem daha fazla mevcut ile kışa girerken daha fazla ömür uzunluğuna sahip arılar ile erken dönemde ve bol miktarda yumurta atılmasına imkan sağlarlar. Böylece arılar ömürleri tükendiğinde yerlerine yenileri gelince bu kitlesel ölümlerin farkına pek varmazlar. Oysaki sonbahar beslemesi yapılmamış kovanlarda daha fazla yaşlı arı, daha az ömür ve erken ölümle arıcıların kovan önlerinde kitlesel arı ölümlerinin farkına varmalarına neden olur. Bu durum da tedirgin olmaya gerek yoktur fakat sonbahar beslemesi ile zayıf koloniler olumsuz biyolojik gelişmenin ortadan kalmasına neden olur. Zayıf kolonilerde ölümler neticesinde bal dönemine kadar gelişme sekteye uğrayabilmektedir.

Sonuçta sonbaharda beslensin yada beslenmesin ilkbaharda arı ölümleri ile karşılaşmak olası bir durumdur. Fakat sonbahar beslenmesi yapılan kovanlarda ölümler hissedilir biçimde karşımıza çıkmaz. sonbahar beslemesi yapılmayanlarda yada yetersiz yapılanlarda bu ölümler daha belirgin olarak karşımıza çıkar.

1 yorum:

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

ARI ÖLÜMLERİNİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ İNCELENİYOR DİYE BEYANAT YAYINLADI BENDE PINARHİSAR BAL ÜRETİCİLER BLOGTA YAYINLADIM KOLAY GELSİN