15 Mart 2008 Cumartesi

DESTEKLEMELERDEN MEDET UMANLAR BAKALIM BUNDAN SONRA HANGİ YOLLARA BAŞVURACAKLAR?

Sevgili okurlarım.

Biz arıcılar, her türlü zorluğun üstesinden gelme çabası içerisinde iken, verim artsın, yüksek üretim yapılsın, arıcımız desteklensin düşüncesi ile devletimiz ana arı ve bal desteklemesi adı altında arıcılara yardımcı olmakta idi. Bu arıcılarımızın bir nebzede olsa ihtiyaçlarını gidermeleri noktasında kendilerine yardımcı oluyor idi. Fakat kendini bilmezlerin, fakirin fukaranın, tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunuyorum diye nara atanların, şakşakçılarının ana arı şirketleri ile ittifak kurup sadece kağıt üzerinden ana arı alınıyormuş gibi belge düzenleyenlerin çoğalması üzerine öncelikle bu tip işletmelerin kapatılması gündeme geldi. Ardından yapılan bir seri yolsuzlıklarda nazarı dikkate alınarak şimdi arıcılık yapanlara verilen desteklemeler kaldırıldı. Kovan başına 5 ytl gibi bir destekleme verilmesine karar verildi.

Arıcı arkadaşlarımızın yararlanamadığı ama başkalarına iftira atanların rahatlıkla başarılı olup gerçekleştirdiği bu tip haksız kazançlar sayesinde de desteklemeler ortadan kalkmış bulunuyor.

Sanki destekleme ile arıcılarımıza kelime anlamı ile bir destekleme verildiği sanılmasın tam tersine köstekleme verilmiş oluyor. İster haram deyin, ister adalet, isterse ticari gaye ile yetiştirilen ana arıların verimsiz oluşu ama ne derseniz deyin köstekleme desteklemeleri ile arıcılarımız tabiki en başta sahtekar arıcılar, arılarını kaybetmek zorunda kalıyorlar. Bakıyoruz arılıklarda arılı kovan kalmamış. Sonra bir yaygara arı ölümleri hat safhada. Yok şu var yok bu var.

Sayın kardeşlerim elbette iklimsel bir takım değişimler oluyor. Ama bakıyoruz yanyana duran iki arılıktan birinde ölüm yok birindede 200 arının hepsi gitmiş buradaki suçu arıcıdamı arıdamı yoksa başka bir kişide mi aramak lazım. Ne olursa olsun arılarımız geleceğimizdir. Milli servettir. Üretim şart , tüketici toplumu ortadan kaldırmak ve halkımızın sağlığını düşünmek biz arıcıların en önemli görevlerinden.

Artık destekleme kalktığına göre gelin ana arılarınızı kendiniz üretin. Bakın sizi seven ve arıcıları seven bir çok blogçu kardeşimiz var. Onlar sizlere üretemiyor isenizde bedavaya göndermeye hemde en kalitelilerinden yollamaya hazırlar. Davranışları bunu gösteriyor. Para en son kriter olan blogçuların peşini bırakmayın. Onlar sizlerin sadece çok ürün üretmenizi istiyorlar. Bu blogçu camiayı kuran öncü arkadaşlarımızdan Murat Çakır'a buradan tekrar saygı ve hürmetlerimizi sunuyorum. Memleketimizin kalkınması bilinçli arıcılar ile daha da iyi olacak. Desteklerini esirgemeyen blogçu kardeşlerimizede selam ve saygılar.

Kalın sağlıcakla.

7 yorum:

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

Sayın yalçın hocam; temennilerinize ve tesbitinize katılıyorum.ilk aldığım koloni ve nakliye esnasında kendi hatalarımdan dolayı kaybettiğim bir koloni olmak üzere iki koloni haricinde kayıp yaşamadım. Çünkü geçen yaz elimde kalan tek koloniyi ikiye bölüp analarını kendilerinin üretmesini sağladım ve iki oğulda olmak üzere şu anda beş kolonim var ve yazın kulluçkalıktaki balları aldığım halde beslme ve ilaçlamayı da yaptım ve şu ana kadar kayıpsız ulaştım.
Bu bile benim gibi acemi birisinin bu başarısının altında anayı kendisinin üretmesi ve kışa genç analarla girmesinin önemli katkısı olduğunu düşünüyorum.
İnşallah bu yaz halley metodu veya larva transferi ile ana arı yetitirmeyi düşünüyorum. Bu konuda siz ve sizin gibi dostların yardımları ve bloğunuzdaki yazılar bizlere yol gösterici oluyor.
Bu vesile ile toplulğumuzun öne gelen isimleri başta zataliniz olmak üzere murat Çakır, Halil Bilen, Ali Türk, Asım adıoğlu, Ahmet Birbilen ve diğer dostlara şükranlarımı sunuyorum Sağolun var olun.

Kenan GİŞAN dedi ki...

Sn.Yalçın Sezer
Ben 1 senelik arıcıyım, banim bilgilerime bloglar çok şey kattı.
Bencede arıcı Ana arıyı tekniğine uygun şekilde kendisi üretirse daha verimli ana arılar üretebilir, hemde ana arı üreticileri kaliteli ana üretmek zorunda kalırlar.
Ben bu sene kendi ana arımı kendim üretmeyi düşünüyorum.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

http://kenangisan.blogspot.com/

ariciahmet dedi ki...

Çok doğru soyluyorsunuz bu sene almış olduğum 29 ana arının destekleme parasını brokratık engellemeler neticesi alamadım.
Gelelim yeni uygulamaya şundan eminim o hırsızlar boş kovanları arı diye yazdırıp gene teşvik alacaklar.

Hüseyin ALTIN dedi ki...

Tespitiniz çok yerinde
Bu bloklar İnşallah daha da çok şeyler katacak ülkemiz arıcılığına...
Şu bir gerçek işin içine menfaat girince kirleniyor..
Menfaatten uzak tertemiz blokların gelişmesi dileğiyle!..
selamün aleyküm
kalın sağlıcakla

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

ya hoçam ne yaptın gitti plaşka paraları düzenleri yok edildi diye yazıyorsun şimdi arıcı birlikleri yapmadıgı hizmet karşılıgı topladıgı aidatı nasıl alaçak 5 ytl için kim ugraşaçak ama gene düzenler kurulur ne diyelim türkiye burası her şey oluyor
bu konunun dayanagı nerden bunuda belirtirsen memnun olurum

aytekin ışık dedi ki...

Artvin kafkas genotipinin korunduğu bir il..saf ve kullanma melezi ana üretimi için bir çok işletme kuruldu..Aradan biraz zaman geçti hayali işler yapan kişiler ortaya çıktı.Belirlenenler cezalandırılırken belirlenemeyenler pastadan pay almaya devam ettiler..Sonuç:Biz toplum olarak hakkımız olmayana göz dikme hesapları yapan bir toplum olduk..selamlar

emin benli dedi ki...

Hocam bu kovan başı 5 ytl'lik destekleme nasıl olacak.Bu konuyla ilgili ayrıntıları bloğunuzda tazarsanız bizim gibi küçük ölçekli üreticileri memnun edersiniz.