1 Mart 2008 Cumartesi

TAVSİYELER

Merhaba Arı Sevdalıları...

Sizlerle elimizden geldiğince bilgi paylaşımlarında bulunduğumuz yaklaşık iki yıllık süre içerisinde tavsiyelerimizden yola çıkarak memnuniyet duygularını paylaşan arkadaşlarımıza ve dostlarımıza sonsuz teşekkürlerimi en kalbi duygularımla aktarmak istiyorum.
Öncelikle geçmişte yaptığımız tavsiyelerimize bu gün bir yenisini aktarmak istiyorum. Konunun özü arı kayıpları. Geçmişteki yapılan yanlışlıklar belkide bu gün bazı arıcılarımızın bir çok arısını kaybetmelerine neden oldu. İyi olur Allahtan kötü olur kuldan bilinir. Oysa her türlü uygulamalar arıcıların bilgisi ve tecrubesi ile birleştiğinde başarılı sonuçları almak mümkündür.
Sevgili arıcılar geçmişte ki bir çok sohbetimizde donma özelliğinden dolayı çok cüzi paralara satılan ayçiçek balı nasıl kek yapımında kullanılmalıdır, arı beslenmesinde şeker yerine ilkbahar beslemesinde kullanılmalıdır diye tavsiye ediyor idi isek ve bunu olumlu karşılayan arıcılarımız gerek kendilerine gerekse ayçiçeği balı üreticilerine faydalı oldular ise arı kayıplarını ortadan kaldırmak isteyen, arılarını çoğaltmak isteyenlerede yumurtlama kapasitesi yüksek ırkları tavsiye edeceğim. Hemen eklemek lazım bir kaç önemli noktayı akıldan çıkarmadan dikkat ederek. Bu noktaları açıklayalım.
Biliyoruz ki çok ürün az fiyat ile satılmakta. Memleketimizin Ege ve Akdeniz bölgelerinde Güney Amerikada olduğu gibi tropikal bir ılıman iklim hakimdir ve arıların gelişmelerine imkan hazırlayan erken mevsim şartları oluşmaktadır. Bir çok arıcı bu bölgeden fazla miktarda arı satın alarak ucuza mal etmektedirler fakat kendi bölgelerine uyumlu olmadığından dolayı mevsim sonunda arılarının en geç erken ilkbaharda söndüklerine şahit olmuşlardır. Daha geç dönemde inkişaf eden arı kolonileri ile de bal elde etme çalışmasında bulunan arıcılar çoğaltma işlemleri ile başarılı olamamaktadırlar. Üretimin bir türü ile uğraşmak zorunda kalmaktadırlar. Çok üretim sürümden kazanma modelini tercih edenlerin ellerinde eğer kayıpları çok ise muğla arısı, italyan arısı, kıbrıs arısı gibi bölgelerinde bal yapmayan ama yumurtlama becerisi yüksek ırkların mecutlarından yararlanarak bölme usulü arı çoğaltmasını yapabilirler.
Bölmeler yapılmadan önce kendi bölgenizde başarılı olan yerli ırkların ana arılarını yetiştirir, döllenmelerini takip eden sürede bölmelerinize bu anaları usulüne uygun yollar ile kabul ettirirseniz daha kısa sürede mevcutları daha kalabalık ve bölgenize uyum sağlayan ırkın özelliklerini üzerinde bulunduran ana arı içeren koloniler elde etmiş olursunuz. Buradaki sıkıntı kendi ırkına uyumlu olmayan farklı bir ırkın ana arısını çok rahat kabul etmeyebilen ırklar ile çalışmaktır ki, bilinçli arıcılar ana arı kabul ettirme yöntemleri ile bu sorununda üzerinden gelmektedirler.
Mutlak suretle en önemli olan şart sonbaharda varova mücadelersi yapıp, genç kadrolar ile kışa girmeyi sağlamak için sonbahar beslemesi yapmak, kışın sakin bir yerde kovanların ihtiyaçları giderilmiş bir şekilde, yerden yükseltip nemden uzaklaştırıp, besin ihtiyacını giderirsek sorunlar ortadan kalkmış olacaktır. Sadece fizyolojik bir takım sorunlar ve yanlış uygulamalar kovan sönmelerine neden olacaktır.
Netice itibari ile bu yıl arı çoğaltma işi ile uğraşacaklara bölgelerine uygun ırkların ana arılarını kendileri yetiştirdikten sonra, çok kalabalık mevcutlu bölmelere vererek sağlıklı arı kolonileri üretebilecekleri gibi , ellerindeki arılar ilede diğer üretim çalışmalarında bulunabileceklerini tavsiye ediyorum.
Tüm arıcı arkadaşların çalışmamlarında sonsuz başarılar dilerim. Kalın sağlıcakla.

1 yorum:

MODERN ARICILIK dedi ki...

merhaba ariciabim aycicegibalinin kesinlikle kis beslenmesinde kullanilmamasi gerek ben almanyadan böyle biliyorum ormanbalininda kis ayinda kardan cok zarari var arinin sindirme sisstemini bozuyur .ve kovani cok pisliyorlar anaari herhangi birana memesinden degil en verimliarilardan olmasi gerekir ben eniyi 5 kovanharic hersene anaarilari degistiriyorum.birde bos cerceve verip erkekari yapmasini sagliyorum bunlariüstü kapandigizaman icindeki varuayla beraber imha ediyorum kovanin icindeki 60%varuayi temizliyorum bu yöntemle sana basarilar bol hasatlar