6 Haziran 2008 Cuma

ARICILIĞA BAŞLARKEN HANGİ MALZEMELERE ACİL İHTİYACIMIZ VARDIR?

Arıcılığa başlamak isteyen arkadaşlardan gelen e maillerin bir kısmı bu soruyu içeriyor.

Arıcılık alet ve edevatlarının bir kısmı uzun yıllar kullanılabilecek bir kısmı ise daha kısa sürelerde değiştirilebilecek türdendir. Fakat kovan içerisinde kullanılanların hemen hepsi geri dönüşümlü ürünlerdir.

Bir amatör arıcının öncelikle bir arılı kovana ihitiyacı vardır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur kovanın TSE standartlarına uygunluğu olmalıdır. TSE ölçüleri dünya üzerinde kabul görmüş standartları içermektedir. Ordu, Muğla, falanca firma, feşfekanca bölge gibi ölçülere rağbet etmemelidir. Bunun bir çok nedenleri var ayrıca bir yazı olarak yazılabilir.

Amatörler için alınacak olan arının gücünden çok sağlıklı olmasına önem vermek gerekmektedir. Çok güçlü katlı diye ifade edilen iki kat arı ile dolu olan bir arı ailesi ile uğraşmak yeni başlayan bir kişiyi telaşlandırır. Zorlar. Yanlış uygulamalar yapmasına neden olabilir. Hangi mevsim alıyor iseniz alın 3-5 çerçeve arasında alacağınız bir koloni size her türlü arıcılık bilgisini öğrenebilmeniz için tatbikat yapabileceğiniz bir çalışma materyali olacaktır. Kış aylarına girerken hem mevcudun kalabalık olmasına hemde fiyatın düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Baharda alınacak olan 3-5 çerçeve bir arı ile bilgi ve tecrubenizi düşünemeyeceğiniz kadar artırabilirsiniz.

Arı kovanı içerisinde hareketli olan çerçeveler en çok üzerinde çalışılan ve incelenen ekipmanlardır her kovan için yaklaşık 15 adet yeni kullanılmamış çerçeve mutlaka olmalıdır. Çerçeve üzzerinde delik delmeye yarayan biz, delme aleti, matkap gibi aletlerden biri bu işi görebilir. Bunun için harcanacak zamanı aza indirmek için bazı firmalar çerçeveleri delerek vermektedirler.

Paslanmaz nikel teller çerçevelerin tellenmesinde kullanılır.

Petek güvenilir petek firamlarından katışıksız bir şekilde alınmalıdır.

Peteğin çerçeveye monte edilmesinde kullanılan mahmuzlar hem üst çıtaya hemde tellere mumu yapıştırmaya yarayan alettir. Bunun için son zamanlarda adaptörler yada aküler kullanılmaktadır böylece peteklerin tellere çok daha mükemmel bir şekilde montesi söz konusu olmaktadır.

Çerçevelerin kovan içerisindeki hareketini sağlayan ve propolis dediğimiz yapıştırıcı maddelerin gevşemesine yardımcı olan ve daha kolay kovandan çerçeveyi çıkarmayı sağlayan alete el demiri denilmektedir. Bir çok modeli olmakla birlikte farklı işlerdede kullanılmaya yarayan türleride vardır. Üzerinde çivi çekmeye yarayan delik kısım yada çivi çakmayı sağlayan çekiç görünümlü kısmı olmakla birlikte kazıyıcı görevi gören ve spatula gibi kullanılan bir yüzü bulunanıda mevcuttur.

Arıları beslemek için kovan içinden, önünden yada üzerinden besleme kapları bullunur. Bunlardanher kovan için bir tane bulunmalıdır.

Arılarla uğraşırken onların daha sakin olması en çok istenilen durumdur. ıslah ile sakin arı ırkları elde edilmesi söz konusu olsada elimizdeki materyalle çalışırken mutlaka alevli dumanı değil alevsiz fakat bol duman veren körükler kullanılmalıdır.

Körükte kullansanız mutlaka maske kullanılmalıdır. Maske ile birlikte koruyucu olarak maske içinden giyilen eldiven kullanılmalıdır.

Kovanımızı ve arı ailesini kovan uçuş deliği doğu, güney yada güneydoğu yönüne bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Kovanı yerden mutlaka yükseğe bir sehpaha üzerine koymalıdır. Kovanı ve arıları koruma maksatlı kovan üzerine bir kuruluk konulması faydalı olacaktır.

Kolay gelsin.

Arıların sayısı arttıkça, gezgincilik yapmak isterseniz, gezgincilik istasyonlarınız birden fazla olursa alet ve ekipmanlarınızın sayısı ve işlevleride artacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

1 yorum:

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

ARICILIGA BAŞLARKEN EN ÖNEMLİ MALZEME İŞİ BİLEN ARICI DOSTLAR VE BAŞARIYA KOŞMAK İÇİN DOST BİLGİ BAYLAŞIMI NE MUTLU SANA DOSTLARINI HASTANEDE BİLE ZİYARET EDİYORSUN KOLAYGELSİN