30 Ağustos 2008 Cumartesi

TEDGEM VE TÜGEM

Tarımsal üretimi geliştirme müdürlüğü= TÜGEM

Teşkilatlandırma ve destekleme gene müdürlüğü= TEDGEM

Bakanlığın iki ayrı birimi bu birimler.
Tügem arı yetiştiricileri birliğinin kurulmasını işlerinden sorumlu ıslah kanununa göre kurulan bu birliğin çalışmalarını kontrol ediyor.
Tedgem se Bal üreticileri birliğinin kuruluşunu onaylayan ve takip eden ürün bazında kurulan 5200 sayılı yasayla kurulan birliklerden sorumlu.

Arı yetiştirici birlikleri tügemle teşkilatlanmaları güçlü olduğundan ve merkez birliklerinin tügemle organik bağlarının güçlülüğünden bu günlerde olumlu bir takım çalışmalr yapıyorlar. Arı kovanlarının sayısını kesin belirlemek üzere çalışmaları bulunuyor. Bu anlamda her arıcı için öncelikle 5 ytl lik destek alabilmeleri için 31 temmuza kadar müracaat etmelerine daha sonrada 31 ekime kadar bu kolonilerin tespitine karar verildi.

Bir sorun var bu günlerde bu uygulama ile ilgili.

Plaka sorunu.

Her kovana bir plaka takılması isteniyor. Bu plakanın ne olduğunu bilen yok. İçeriğinde ne olduğunu bilen yok. Kanunda böyle bişey yok. Tebliğde yazı yok. Birisi kuyuya taş atıyor çıkarabilene bravo.

Çalışmalarımızın hız almasının nedeni şu. Desteklemenin alınabilmesi için birlik üyesi olunması gerekiyor. Birlik her iki birliği kapsıyor. Burada sorun yok. Fakat siz plaka almazsanız sayımınız yapılmıyor. Plaka almak için adres yetiştiriciler birliği. Bunada tamam alalım parası ile bazı illerde 1 ytl bazısında 1,5 ytl ,bazısında bedava arıcı kendisi takıyormuş.

İşin komiği birlik olarak her iki birlik kabul edildiği halde plaka almaya yetiştiriciler birliğine gidenlere gel bakıyım seni buraya da üye yapıcaz yoksa plaka vermeyiz denmesi büyük bir küstahlık ve büyük gaf.

Önce gelin her sene mali kurullarda yeminli mali müşavirlere 5000 ytlödeyin bakanlık temsilcisi çağırın genel kurul yapın deniyor tüzükler kabul edilip balın ulusal ve uluslararası normlarda üretimi için enayi gibi çalışın deniyor. Sonrada her üyeni git birde diğer birliğe kayıt yaptır diyor tabiki üye siz ne işe yararsınız dedirtilip bir çifte standar uygulatılıyor. 30 kovanı olan alıyor 150 ytl destek. Bir birliğin aidatı çıktı çıkıyor olmadı, yol parası ve soğan sarımsak parası yolda gidiyor yani arıcılığın kalkınmasına değil birilerin kesesine gidecek para için uğraşmış oluyor arıcı.

Bal birliği üvey evlat muamelsei görüyor. Ticari gaye güdemiyor. Üyesine hizmet veremiyor. Bakanlık kuruyor, onaylıyor, görev paylaşımı yapmadığı gibi birde üstüne üstlük kolunu bacağını bağlıyor.

Kimin amacı nedir. Bu işte kimler rant içine girmiş. Yakında yetiştiriciler birliğine üye olmayanlar arıcılık yapamaz bal birliğine üye olanlara bu işi yaptırmayız diye slogan atan bürokratlar çıkacak diye tedirginlik duyuyor ve arıcılığın gelişmesine olumsuz davranışlar sergileyenleri kınıyorum. Arıcılık camiasına duyuruyor, orada buırada adamım var diyenlerin konuya vakıf olup Tarım bakanımıza ulaşmalarını istiyorum.

Lafla peynir gemisi yürümüyor. Haydi arıcılar göreve. Birbiri ile çekişmek yerine bu gün destekleme yarın başka bir sorun çıkacak. Bu anlamsız uygulamaların bitmesi ve damızlık süt yetiştiricileri ve süt üreticilerinde olduğu gibi arı yetiştiricileri ve bal üreticileri birliklerininde düzenli bir şekilde bakanlık nezdinde anlaşılmasını talep ediyoruz.

Bakanlık personelinin bu kavram kargaşasını anlayamayıp bizleri bakana yönlendirmesi de bir başka bakış açısı.

Umarım söylemek istediklerimi anlatabilmişimdir.

3 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın hocam örgütlenmeyi birlik beraberlik içinde olmayı herzaman destekleyen ve hatta AB normlarını baz alan yetkililerin bu sorunlarıda çözeceğine inanıyorum,sistem oturuncaya kadar maalesef sancı çok oluyor.En kısa zamanda sorunların çözülmesini diliyorum.Saygılarımla.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

yalcın hoca sen icini refah tut biz bu tabela konusunuda hallettik madbacıya büyük boy üstünde adın soy adın işletme tescl numarası ve baglı oldugun birligi tanıtan kaşe yaptırdık her sandıgın ön yüzüne vurduk üstünede püskürtme lap sıktık kuruyunca çok güzel yıkanmaz oldu ve tespitleri yaptırdık örneği bakanlıktaki memurlar gördü çokta beyendi kolaygelsin

Kozlu Ziraat Pazarlama dedi ki...

hocam bence sıraladığınız sıkıntılara yerinde ve acizane katılıyorum. artık karakucak güreş devri bitti.Bence kariyeri olan, yetkili ve etkili herkesin ellerini taşın altına koyması gerekir.
tabiki bu arada kolunu bacağınıda ayırmasın kimse vede yara varsa sarılsın, daha iyiye daha tekamüle ne gerekiyorsa yapılsın vede hep destek verelim.
özellikle subaşına yakın siz ve sizin gibilerin katkı ve etkilerini bekliyoruz.
pınarhisarlıarıcı kardeşime katılmıyorum kusura bakmasın. yeniliklere açık olalım ama bilinçli ve hakkımızı arayan olalım...
size ve tüm türkiye arıcılarına sevgi,saygı ve selamlar.