30 Eylül 2008 Salı

KIŞA GİRERKEN SON HATIRLATMALAR.

Kıymetli arıcılar ülkemizin hangi bölgesinde olursanız olun sonbahar yağmurları ile karşılaşıyoruz bu sıralar. Bizlere eşsiz bir nimet sunan doğa kışı garanti altında geçirebilecek arılarımıza bir hizmet yapıyor bu sıra. Polen son yağmurlarla yeşeren ve çiçeklenen bitkilerden bölgelere göre mutlaka geliyor kovanlara az yada çok ama bilinmelidir ki bu dönemde ne kadar çok polen ne kadar çok yumurta o kadar çok genç arı ve kayıpsız kış ve ilkbahar demektir.

1-Arılarımız eğer mevudu 3 çıta altında ise en yakındaki kovanlar ile birleştirme usulleri ile birleştirmek en doğru yaklaşım olacaktır. Çerçeve takviyesi güçlü koloniyide zayıflatmaya neden olmaktadır. Yapılacaksa dikkatli yapılmalı zarar en aza inecek şekilde dikkatli davranmalıdır.

2-Balı az olanların ballarını tamamlamakda önemli. Baldan sonra stresi ortadan kaldırmak adına güçlü verilen kek hem fazla alınan balın yerine konmasını hemde yeni yumurta atılmasını sağlamak adına verilmeli idi. Eksik olan ballar mutlaka koyu şerbetle tamamlanmalıdır.

3-Varova ilaçlamasını baldan hemen sonra yapılmış olması gerekiyordu, eğer yapılmadı ise işi sıkı tutmalı dumansa günlerine riayet ederek, diğer tür ilaçlarsa kullanım şartlarına uyarak kullanılmalı ve mutlak suretle kışa varovasız girilmesi sağlanmalıdır.

4-Ana arıların genç olması önemli bir kriter ama bu saatten sonra ancak arılığınızda ana arılarını yetiştirdi iseniz kendi analarınızı verebilirsiniz. Piyasada hem bulamayabilirsiniz hemde bu dönemde döllenme söz konusu pek olamadığı için randımansız analar olmaktadır. Önümüzdeki yıl baharda mutlaka ana arılarınızı kendiniz yetiştirmeyi denemelisiniz. Yada bu işi özenle yapan güvenilir işletmeleri tercih etmelisiniz.

5- Uzun süre rahatsız edilmeyecek sakin bir yerde nemden ırak tutulmalıdır kovanlar. Unutmayalım arılar soğuktan ölmüyorlar. Nem en büyük düşmanlardan biri arıcılıkta lakin herşeyin azı karar çoğu zarar.


Dikkat edilecek bu noktalar arılarımızın sağlıklı kışı geçirmesini sağlar ve tarlaya kıştan atılmış tohum gibi baharda yeşerir. Yapmaz isek bu uygulamaları kışın ortasında olmasada mevcut erken baharda yok olur. Arı kolonisi kendini idame edecek kadrolara ulaşamaz. Eksik olan besin ihtiyacı karşılaması kışın yada çok erken baharda zor olabilir. Varova ilaçlaması büyük hasar verir belkide bireylerin ömürlerini kısaltır ve kayıplar daha da çok artar. Yaşlı, sakat, çaptan düşmüş ana arılar kışın olmasada erken baharda değiştirilmek istenerek koloninin geç gelişmesine ve hatta bal dönemine kadar gelişmenin ağır seyretmesine tam bal döneminde ana değişimine gidilerek koloniden oğul çıkışlarına ve başarısız arıcılığa neden olabilir. Çok rahatsız edilen ahır gibi sıcak yerlerde kışlatılan arılarda bal tüketimi çok olduğu gibi ıshal nosema ve dizanteri rahatsızlıklarının ortaya çıkması söz konusu olabilir.

Sonbahar mevsimin başlangıcıdır. Kolları sıvayıp tez zamanda eksikler giderilmelidir.

Yalçın SEZER

3 yorum:

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

HOCAM YİNE BİLGİ PAYLAŞIMINI ORTAYA DÖKMÜŞ FAYDALI KONULARIN ÜSTÜNE BASMIŞ ARICILARA EN HASSAS KONULARDA UYARMIŞSIN SAG OL VAR OL BÖYLE BİLGİ AKTARIMIN BİZİM KAHVE ORTAMINDADA SÖZ KONUSU OLUYOR BU KONULARI İRDELİYORUZ SENDENVE BİLGİNDEN FAYDALANIYORUZ BİLGİ PAYLAŞIMININ DEVAMINI BEKLİYORUZ
KOLAYGELSİN

-TUTKUN ARICI- dedi ki...

Yalçın bey hatırlatmalarınız tam isabet nerede yazınızı görsem hemen okuyorum benim gibi arıcılığa yeni başlayanlar için yalın ve anlaşılır keşke tüm birlik'lerin başında sizingibi bilincli insanlar olsa,kolay gelsin,başarılar.

ahmet arın dedi ki...

yahu hocam su yunanlı arıcı manos denen adamı lınk vermıssınız tıklıyorsun karsına ayasofya camısının kılıseye cevrılmıs resmı karsımıza boyle adamları lınk vermesenız dıyorum yada lısanı munasıple bu adamları ıkaz etsenız dıyorum adamlar hala 1453 te pıneklıyor.