
Kışlık yer olarak bu yıl bu bölgeyi mesken tuttum. Kuzeyi kapalı hakim rüzgarları engelleyen bir bayır var arkamızda, bayırın hemen ilerisinde bir gölet var. Bu gölet arıların su ihtiyacını
karşılayacak, ayrıca çevremizde binlerce dönüm kanola ve fiy otu ekili tarla var.
Yerden kovanları yükseltmek için eski araba lastiklerini tercih ettim. Daha önceleri 8x8 kalaslar kullanıyor idim. Bir kamyonda kalas taşımak gerekiyor. Yılların birikimi ile artık her gittiğimiz yere birde altlık götürmeyi düşünmüyorum. Her istasyonda araba lastikleri hazır olsun istiyorum. Arkadaki bayırda yeni yetişen çam fidanları var irili ufaklı bunlar ve kuzeye doğruda bir kıvrıntı var bayırda. Bu yer yüzü şekli ana arı döllenmesinde şaşırmayı engelleyecek bir konum gösteriyor. Bu bayırı ana arı üretimi için kullanıcam.
En öndeki koloniler ıslah amaçlı eliminelerini yaptığımız arılar. Geçen yıl ürettiğimiz ana arıların varova ilacı kullanmadan ve besleme yapılmadan dayananları bu yıl baharda da sonbahardada hiç bir beslemeye tabi tutulmadan ve ilaçlama yapılmadan toprak üzerinde otlar içinde kış yaz yağmur çamur yaşamlarını sürdürdüler. Şimdi bunların verimlilerini test etmeye geldi sıra. Önümüzdeki sezon kayıt işilemlerine başlanacak. Islah çalışmaları sonucunda ortaya inşallah verimli bireylerin çıkmasına yardımcı olunacak.


Yardımcılarım ile birlikte lastikleri hazırladık kovanları yerleştirdik. Ziraat mühendisi, veteriner hekim ve biyologdan oluşan bir grup kafile kovanların kışlaması ile ilgili bir seri görüş alış verişinde bulunduk. Bölgeye 200 kovanın yeterli gelmeyeceğini planlıyoruz. Bayıra en üst sıraya ilk baharda satılacak kolonileri getireceğiz. satılacak olan ve bala götüreceğimiz koloniler arasına da ana arı yetiştireceğimiz kovanları yerleştireceğiz.