9 Kasım 2008 Pazar

ARI YEMİ


Arıcılar ve arılar için üretilen arı yemini duymayan kalmadı sanırım. Arı yemi ile ilgili bir kaç bilgi aktarmak istiyorum. Olumlu yada olumsuz yanları bulunuyormu?

Arı yemi Konya Çumra şeker Fabrikası tarafından üretilen ve Tarım Bakanlığının ruhsatlı tek arı yemi ünvanını üzerinde bulunduran arı beslemesinde kullanılan bir çok olumlu özelliği üzerinde bulunduran arıcılık için büyük bir nimet.

Öncelikle steril olması son derece önemli. Biliyoruz önce şerbet yaparken suyu kaynatır ve aynı hacimde şeker koyarız içine ve şekerde olası bir mikrop varsa sıcak su içinde mikroplar ölsün diye düşünürüz. Arı yeminde fabrikasyon bir şekilde steril durum gerçekleştiriliyor. Arı yemi içinde mikrop olması mümkün değil.

Arı yemi içerisinde bulunan glikoz , fruktoz, sakkaroz oranı balda bulunan miktarlar ile aynı miktarda. Kısacası arı yemi ile beslenen arı, sanki bal ile besleniyormuş gibi gelişimini sürdürüyor. Şeker şerbetleri ile yapılan beslemede bu oranın tutturulması mümkün değildir. Arı beslemesinde kullanılan arı yeminin içerisindeki şekerler bakımından baldan pek bir farkı yok, polen içeriği , mineral maddeler vitaminsel değerler ile iz elementlerin olmaması baldan farklı kılıyor birde içerisindeki gıda boyası.

Arı yemi piyasada satılan diğer şerbet benzeri sıvı ürünlerden arı biyolojisi için daha uygun. Bunun nedeni HMF oranıdır.

HMF= Hidroksi Metil Furfurol Özellikle ısıl işlemlerin uygulanması ile muhafaza edilen ve koyulaştırılan gıdalarda çok önemli bir kalite faktörüdür. Bu değer ballarda belli bir ölçü birimi ve balın daha önce ısıtılıp ısıtılmadığını, ısıtıldı ise sağlığa zararlı olup olmadığını ortaya koyan bir değer. HMF oranı olarakta arıların biyolojisine zarar vermeyecek değer bu üründe mevcut. Aksi taktirde arılarımızın sağlığı bozulur , ömrü kısalır ve verimsiz arıcılığın oluşmasına zamin hazırlarız.

Arılıklarda artık bu manzaraları görmeye başladık.
Arıların beslenmesinde geleneksel yöntem olarak genellikle şeker şerbeti kullanırız. Artık arı yemi kullanılmaya başlanıyor.




Petekler güveden zarar görmesin diye istifleniyor. İstif için özel çerçeve sehpahalarını resimde görüyoruz. Dizilen çerçeveler güveden zarar görmesin diye özel odalarda ilaçlanabiliyor.

Arı yemleri ile besleme yapma için harcayacağımız uzun zaman süreci ortadan kalkıyor. Şerbet yapma için gereken su ısıtma tertibatı, su, karıştırma işlemleri ve yapılan şerbetin taşınması ve kaptan kaba aktarılması bunların tamamı ayrı bir iş ayrı bir zaman hırsızı. İster az arınız olsun ister çok arınız olsun büyük bir kolaylık.

Arılıklarda yapılan besleme işlemleri daha çok erken ilkbahar ve geç sonbaharda yapılmaktadır. Bu süreçte yağmacılık eğilimide son derece yoğun olmaktadır. Her türlü besleme ürünleri bu dönemlerde arılıkta yağmacılığı körükler. Nedeni besleme ürünlerinin kokusundan etkilenen arılardır. Eğerki arılıkta şerbet benzeri besleme ürünleri dökülürse yerlere damlarsa , üsturuplu olarak kaba şerbetler verilmez etrafa dökülürse yağmacılığı tetikleyen durum ortaya çıkmaktadır.
Lakin arı yemi kokusuz olduğu için bu tür bir yağmacılığın ortaya çıkması mümkün değildir.




Arı yemi ayrıca yoğunluk olarak bal ile aynı kıvamda geç sonbaharda arıya verilecek olan yam arıların verilen şerbetin suyunu uçurma telaşesinden arıcıyı kurtaracak ve arıların sağlıklı kışlaması sağlanmış olacaktır. Balda bulunan polen içeriğinin bağğırsaklarda kış boyunca kalacağını ve arıların bağırsaklarda bekleyen polen artıklarından dolayı rahatsızlanacaı ayrıca şeker şerbeti ile beslendiğinde bağırsaklarda atık kısımların daha az olacağını vurgulayan literatürlere uygun bir çalışmada sergilenmiş olacaktır.

Balı alınan koloniye arı yemi veirlerek son derece mükemmel bir kışlama sağlamak mümkün olacaktır.





Sonuçta verim yükselten, arılarımızın sağlığına zarar vermeyen, yağmacılığı ortaya çıkartmayan, steril arı yemi kullanmak yada kullanmamak size kalmış.

Hizmet ve bilgi bizden takdir sizden.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

http://www.bereketbal.com/
yalcinsezer@msn.com

4 yorum:

denizakvaryumu dedi ki...

Merhaba
Konya şeker fabrikasının ürettiği arı yemine neden gıda boyası katıldığını anlamadım.

Sebebi var mı acaba.

Teşekkürler

Yalçın Sezer dedi ki...

Deniz hanım merhaba,

Ülkemizde o denli hor kullanılan bir sektör varki bundan dolayı inanın arıcılar adına çok üzülüyorum.

Tüm özelliklerinin yanında arı gelişimi, zamanı olmayanlar için kolaylığı için olsa gerek bu ürün çok tutulan ve kullanılan bir hal aldı.

Lakin ülkemizde bırakın şeker şerbeti vererek bal üretenleri, merdiven altında arıya deymeden, kıvam artırıcılar, aromatik kokullar ve gıda boyası ile bal adında satılan şurupları ve tatlandırıcıları görüyoruz, duyyoruz.

İşte bu ürününde arı beslemesinde aşırı kullanılması bir anlamda sahte bal üretimini körükler düşüncesi ile içerisine gıda boyası konduğunu biliyorum.

Tarım bakanlığının son günlerde bal üzerinde çok hashasiyetle durduğunu ve rutin olarak alınan numuneler ile marka ve firmaların denetlendiğini ayrıca şikayet durumunda menşei belli olmayan balları toplayıp imha ettiğini biliyorum. Bu anlamda arıcıların üzerine düşen bazı görevler var.

Sadece üretilen bir kaç yüz kilo bal ile aldığımız hakkımız olan bal parası bizi ilgilendirmemeli.

Balın kristalize olduğu her platformda dile getirilmeli. Isıtılmaması gerektiğini yada usulüne uygun ısıtılması gerektiğini tükticiye anlatmalıyız. Ürettiğiniz balı az olsun pahalı olsun mantığından uzak, bol olsun kaliteli olsun, ucuz olsun mantığı ile üretip para kazanma yolunu tercih etmeliyiz.

Umarım herşey gönlünüzce olur.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

www.bereketbal.com

Halil İbrahim KAVUN dedi ki...

Selamlar Yalçın bey bu arı yeminin bekleme ömrü ne kadardır.Birde bizler malzeme yönünden şansız biyerlerdeyiz çoğu malzemeyi elde etmek zor,tabiki bu ürünüde KOLAY GELSİN...

Yalçın Sezer dedi ki...

Merhaba sayın HAlil İbrahim Bey,

Arı yemi 24 lt lik tenekelerde satılıyor. Bu ürün açılınca zaten bir kaç arısı olan kişi rahatlıkla bir hafta içinde bitirecektir.

Açılınca çabuk bozulan bir özellikte değil. PAstörize edilen diğer ürünlerde bakteri üremesi için imkan veren protein ve yağ içerikleri var. Bu üründe ise sadece karbonhidrat içeriği söz konusu fermentasyona sebebiyet vermeyen bir bekleme süresi sorun yaratmayacaktır.

Yalçın Sezer
Uzman Biyolog

www.bereketbal.com