26 Aralık 2008 Cuma

DOĞRU İNVERT CAN VERİR YANLIŞ İNVERT ÖLDÜRÜR.

Ali Şekerli dedi ki.

O muteber şahıs dediğiniz bendenizim.Edirne'liyim ve 20 yıldır arıcılık yapıyorum.İnver şurubun evde yapılamayacağını milyon dolarlık fabrikaların boşuna yapılmadığını söylüyorsunuz.İnvert şurubun evde niye yapılamayacağını,HMf nin ne olduğunu ve arıya ne kadarının zararlı olduğunu lütfen sizden öğrenelim.LÜtfen bu yorumuda yayınlayın. Şayet cevap vermezseniz kendi blogumda bu soruların cevabını ben vereceğim.Ve kendi fikrimi de ekleyeceğim.


Sayın Üstadım,

Şahsınızı tanımıyorum, bu vesile ile tanışmış olduk. Çalışmalarınızda sonsuz başarılar dilerim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inananlardan olmalısınız ki invert şeker ile ilgili bu değerli bilgiyi arıcı arkadaşlarımızla paylaşmak istemişsiniz. Zafer beyle geçen akşam sohbetimiz sırasında kek ve invert şeker ile ilgili düşüncelerimi sorduğu sırada bu konu açıldı ve bende konu ile ilgili bilgilerimi aktarmaya çalıştım. Şahsınıza, kendisine yada bir başkasına bir hakaret söz konusu değildir bunu öncelikle belirtmek isterim.

Bloglarda yayınlanan hemen her konu ile ilgili mutlak bir görüşümü soruyorlar sağolsunlar arıcı arkadaşlar. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum bende. Son zamanlarda blog sahibi arıcı arkadaşlardan bazılarının yaptıkları uygulamaları paylaşmak yerine, her gerçekleştirdikleri uygulamanın doğru olduğunu kanıtsatır bir uslupla yanlış bir çok bilgi verdiklerine şahit oluyorum. Bu durum ister acemi deyin, ister amatör ama bilgisi az olan arkadaşların bazı yanlış bilgileri doğru gibi öğrenmelerine neden oluyor. Arıcılık faliyetleri yıllık periyotlar halinde gerçekleşen bir uygulama. Bu yıl yanlış yapılan bir uygulama nedeni ile koskoca bir yıl boşa geçmiş oluyor, zamanımız ve emeğimiz boşa gidiyor. Yapılan büyük yanlışlarda ise ülkemizin doğal zenginliği olan kolonilerimizi kaybetme riski ortaya çıkıyor. Günümüzde, bütün dünyada yaşanan koloni kayıplarını göz önüne aldığımızda bu konularda dahada hassas olmamızı gerektiriyor.

Bloğunuzdaki bilgi tam anlamı ile mükemmel benim üzerine laf söylemem büyük gaf olur. Zaten benim söylediklerim sizin bloğunuzdaki http://alisekerli.blogspot.com/2008/09/invert-eker-nedir-invert-urup-nasil.html adresinde ki yazınızda daha güzel olarak bulunuyor, siz yayınlamışsınız. Yanlız önemli bir nokta şu, Evde yapılan invert şurubun ne kadarının invert olduğunu, HMF oranının nekadar olduğunu anlayacak laboratuvar malzemeleriniz ve bunların analizini yapacak bilginiz olmayabilir. Oysaki bu işi yapan profesyonel işletmelerde bu konularda kurulmuş laboratuvarlar ve yetişmiş teknik elemanlar bulunur.

Tam olarak İnvert yapılamayan şuruplar da sizinde dediğiniz gibi arı kolonileri için ölümcüldür. ‘’Arılarımızı öldürür.!!!’’

Mayadan damıtılan saf invertaz enzimi sakarozu alt bileşenlerine ayırmak için kullanıldığında, zararlı maddeler kadar, mikrobiyolojik olarak temiz invert şeker içeriği bulunmadığında arı hastalıklarına yol açabilecek ajanlar (patojenik mikroorganizmalar) elde edilir.

Eski bal ya da HMF oranı bakımından yüksek, yeteri kadar invert edilmemiş şurup, arıların beslenmesi için uygun değildir, söz konusu madde arılar için zehirlidir. Jachimovicz ve Sherbiny 1975’ de HMF’ nin arı ölümlerinden sorumlu olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ticari olarak asit ile hidrolize edilmiş invert şeker şurubundaki 15mg/100g HMF miktarının arılar için ölümcül olduğunu bildirmekteler. 15mg/100g HMF içeriği olan şeker şurubu ile beslendiğinde, 20 gün içerisinde arıların ortalama 58% si ölmüştür. 3mg/100g ve 6mg/100g HMF miktarları arılar için zararsızdır. Sonuç olarak bir çok uzman, invert şeker şuruplarındaki HMF miktarının 2mg/100g değerini aşmaması gerektiğini savunmaktalar,

İnvert şeker şurubu yalnızca içerisindeki HMF miktarı kontrol edildikten sonra kullanılmalıdır. Evde hazırlanan invert şuruplarının bu özelliğinin test edilmesi üretici şartlarında imkansızdır.

Besindeki HMF ve mineral maddeler aynen polisakkaritlerin varlığı gibi kış esnasında arıların sindirim sistemlerinde diyareye yol açabilir.

Deneyler bir arı organizmasının biyolojik filtre işlevi üstlendiğini gösterdi. Besindeki HMF miktarı arılar tarafından peteklere stoklanan balda düşüş gösterdi

HMF hem balda hemde şeker şerbetinde önemli bir kalite kriteridir. Oranı bu ürünlerde yükseldiğinde insanda kanserojen, arılarda zehirlenme etkisi yapar. HMF oranın yükselmesi balın ve şeker şerbetinin uzun sure bekletilmesi ve yüksek sıcaklığa tabi tutulmasına bağlıdır. HMF oranını düşük tutabilmek için şerbeti ve balı yüksek sıcaklıklardan ve uzun süreli bekletmlerden uzak tutmalıyız. Şekerin glikoz ve fruktoza ayrılması sırasında asidik ortamda ortaya çıkan HMF insan sağlığına bile zararlı iken arı sağlığını nasıl etkilemesin.

Arı beslemesinde şurubun hazırlama yöntemi dünyadaki bütün arıcılık kitaplarında şöyle tarif edilir. Önce su kaynatılır, ateşten indirilir, içine şeker katılır ve şekerin su içinde çözünmesi sağlanır. Bununda nedeni hazırlanan şurupda HMF oranının yüksek olmasını engellemektir. Şekerin su ile kaynamasını engelleyerek karamelize olmasını, yanmasını engellemektir.Bunu sayın Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu’nun kitabında okuyabilirsiniz.

Sizin de verdiğiniz bilgiler doğrultusunda uzun süre kaynayan HMF si yükselen ve ne derece invert olduğundan emin olamadığınız şurup arı sağlığına zararlı ve belkide arılar için ölümcül olabilir.

Enzim kimyasal reaksiyonlara giren, reaksiyon sonunda değişmeden çıkan, tekrar tekrar kullanılabilen, kimyasal reaksiyonun hızını hızlandıran ve çok daha çabuk bir şekilde yapılmasını sağlayan protein tabiatındaki maddelerdir. Dünya bu tür ürünleri üretmek ve sanayide kullanmak için adeta yarışıyor. Örneğin gemilerin su ile irtibat halinde olan yüzündeki boyalara katılan bir enzim yosunların buraya bağlanmasını engeller ve hem temizlikten kurtulunmuş olunur hemde gemi hızını yavaşlatması ortadan kalkar. Geminin kızağa alınması ve iş gücü kaybı düşünülecek olursa bu tür bir enzim mükemmel para kazandırır keşfeden kişiye. Bazende bu enzimler yerine bazı kimyasallar devreye girer. İşte sizin bahsettiğiniz kimyasallar gibi. Örneğin mercimek çorbası yarım saatte oluyorsa içine karbonat koyun bakın 10 dakikada çorbanız hazır olur.

Bu örnekleri şundan yazdım. Siz HMF yi yükseltmeden ve arıya zararlı olacak hale getirmeden bu tür enzimler reaksiyon süresini yani invert şekeri elde edeceğiniz süreyi kısaltır. Böylece yüksek sıcaklığa gerek olmadan da bu iş gerçekleşebilir. Lakin bu tür bir enziminiz yok yerine kimyasal kullanıyorsunuz. Bunuda sıcaklığın çok yüksek olduğu bir derecede yapıyorsunuz. Yani göle maya çalmak gibi bişey de değil bu .Zira göle yoğurt mayası çalarsanız tutmaz ise gölde yaşayanlara zarar vermezsiniz.Ama invert şekerde bu böyle değil. Şurup invert oluyormu, karamelizemi oluyor, olmuyormu, ölümcülmü yoksa şansa tutarmı gibi sorular insanın aklına geliyor???

20 yıllık bilgi birikiminize, tecrubelerinize, paylaşımlarınıza saygı duyuyorum. Lakin bu bilgiyi bilinçsizce kullanabileceğini düşündüğüm meraklı, gayretli ve hevesli arkadaşlarımıza zarar verebilir düşüncesini aklımdan çıkaramıyorum.

Polemik yapmak hiç istemiyorum.

Kalın sağlıcakla.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog
0 532 286 96 23

3 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

İnvert kelimesinin arıcılıktaki türkçe manasının tam olarak karşılığını bugüne kadar anlamamıştım doğrusu.Şuruba yada keke katılan koruyucu madde olan tartarik asitin(E334) invert olmayan şuruba katıldıgındada aynı görevi yapacağını düşünüyordum. İnvert şurup yapma konusunda Ali abinin bilgilendirci yazısından sonra sizin bu açıklamalarınız tam manasıyla harika bir bilgilendirme oldu.
Basite indirgenmiş , anlaşılabilir ve yaptığımız uygulamalarda ne denli dikkat ve özen göstermemiz gerektiği ortaya konmuş.
Bilgi paylaşımınız için teşekkürler.

d.m.t dedi ki...

Selamlar Yalçın bey;
İzninizle bende bir şey sormak istiyorum:

Doğal ve sağlıklı bal kullanarak invert şurup yapmanın mümkün olduğu belirtiliyor.
Ancak problem; farklı tür ballardaki invertaz aktivitesinin çeşitlilik ve düşük değer göstermesi nedeniyle; bal ilaveli invert şurup üretiminin vakit alacağı yönünde.

Siz kaynatma ayarının sağlanamaması durumunda invert şurup işleminin başarılı değil zararlı olacağını belirtmiştiniz.
Bal ilavesi ile invert şurup hazırlamada şurup kaynatılmıyor!
Bir tarifte:
Şeker, bal, su ve asetik asit karışımının 35 derece civarında bekletilerek sakkarozun 5-6 günde ayrıştığı ;

Başka bir tarifte kaynayan suya şeker ilave edildiği; şeker çözününce karışımın 35 dereceye soğutulup bal ilave edildiği; Karışımın beş gün boyunca 35 derece civarında bekletildiği;sitrik asit ilave edildiği 5 gün sonunda da invert şurubun hazır olduğu yönünde bilgi verilmiş(toplamda 10 gün)

Ben balı arılarımı beslemek için kullanırım; kullanıyorum. Sağlıklı bal kullanarak ve karışımı kaynatmadan ballı invert şurup üretimi için görüşünüz nedir? Öğrenmek isterim.
Saygılar.

Yalçın Sezer dedi ki...

Uğur bey ben teşekkür ederim.

Demet hanım sizin sorunuzun cevabını İNVERT ŞEKER başlıklı bir yazı olarak 2 ocak 2009 tarihi itibari ile yayınladım ilginize.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog
0 532 286 96 23