25 Şubat 2009 Çarşamba

ERGONOMİK AHŞAP KOVAN TABANI

Ayrıntıları ve fiyatlarla ilgili indirim bilgilerini www.sezerpetek.com sitesinden alabilirsiniz.


























































































ERGONOMİK AHŞAP KOVAN TABANI

İlkbaharda özellikle kolonilerde kovan içerisinde peteklerde küflenme olduğu ile ilgili sorunlar zaman zaman karşımıza gelmektedir.

Koloninin kışa nasıl hazırlandığı sorulduğunda tüm çalışmalar ile birlikte birde üşümesinler diye sıkı sıkıya sarıldığından bahsedilir. Bu sarıp sarmalama işi ile bir anlamda karbondioksit ve nem oluşmasını daha küçük bir alanda yoğunlaştırmakta ve arıları kendi elimiz ile adeta ölüme terk etmekteyiz. Doğal yaşamlarında ise arılar oluşan nem ve karbondioksit gibi unsurları yok etmekte zorlanmamaktadırlar ve sağlıklı bir kış geçirmektedirler. Bizler arıların yaşam biyolojisini çok iyi bilmeden yaptığımız müdahaleler ile arıların yaşama bağlılıklarının neticesinde çalışmalarımızı sürdürebilmekteyiz. Bu anlamda doğal yaşam alanlarındaki arıların yaşam biçimlerini iyi irdelemenizi tavsiye ederim.

Kışın üzeri açılan ve kovan içerisine yağan kardan bile kısmen etkilenen ve yaşamını devam ettirebilme becerisine sahip olan kovanların varlığı, tabanlarında yekpare açık kovanların kışı sağlıklı geçirdikleri, bal tüketimlerinin az fakat zamanı geldiğinde bir atak içerisine girdikleri tecrübeli arıcılarla bilinen ve yaşanan gerçekler.



Bu anlamda yeni çıkan ERGONOMİK AHŞAP KOVAN TABANI piyasaya sürülmüş durumda. Eski kovanlarını yenilemek isteyen, zamanı geldiğinde bölme yapmak isteyen ve arı sayısını artırmak isteyen birçok kişi kış kayıplarından kurtulmak ve sağlıklı bir gelişim modeli sağlamak için bu tabanlıkları kullanabilirler.



Bal elde edilmesi sırasında arılıklarda bal döneminde çok sıklıkla karşı karşıya geldiğimiz bir önemli olan noktada arıların kovan girişi üzerinde bir topluluk halinde birikmeleridir. Bu durum sanki bir oğulun kovan önünde konumlanmış olduğu hissini verir. Aslında kovan içi havalandırması söz konusu olmadığı için arıların bunalmaları söz konusudur. Havalanma kovan içerisinde cereyan oluşturacak şekilde değil de süzme şeklinde olduğunda arıların çok mutlu bir şekilde çalışmalarını sergiledikleri verimleri ile ortaya çıkmakta. MAYE kovanlarda ortaya çıkan verim artışı bu havalanmanın mükemmel olması, arıların gereksizce daha fazla vantilasyon hareketi yapmak için kendilerini yıpratmamaları, kovanda bunalma sonucu yatmamaları daha fazla sorti ile daha fazla nektar getirme ve havalanmanın mükemmelliğinden dolayı nektarın daha çabuk bala dönüştürülmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır.




ERGONOMİK AHŞAP KOVAN TABANI da bu anlamda verimi artırıcı ve arılıklarımızda bulunan eski ilavelerin kovan haline dönüşmesi, tabanları değişecek kolonilerin revüzyonunu sağlamak ve nakliyelerde tabanları çürümüş kovanların yenilenmeleri de bu tabanlar ile sağlanabilir.





Tabanda bulunan polenlik ayrıca polen üretme imkânı sağlamakta ve üretim modeli değişikliği ile kovan önü sıkışıklığı ortadan kalkmakta polen üretiminin çok daha zahmetsiz bir şekilde olmasına imkân vermekte.





Tabanda ayrıca varrova çekmecesi ile mücadele sonunda ne yaptığınızı irdelemeniz sağlanmakta. Varrovaya dayanıklı ırkların tespiti ve arılığınızda yetiştireceğiniz ana arılara damızlık yapacak olan kolonilerinizin bu şekilde tespit edilmesi mümkün olabilecektir.


Taban dizaynı ile ortaya konan havalanma yapısı nakliyelerde olabilecek kayıpları ortadan kaldıracak ve nakliyelerin çok korkusuz bir şekilde yapılması sağlanacaktır.







ERGONOMİK AHŞAP KOVAN TABANI ile demonte olarak verilebilecek olan ilaveler ve çerçeveler firmamızdan temin edilebilmektedir. Bu şekilde satın alacağınız kovan ekipmanları nakliyelerde yer kaplamamakta ve kendi kovanınızı kendiniz yapabileceksiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

SEZER ARICILIK
www.sezerpetek.com

4 yorum:

Hüseyin ALTIN dedi ki...

selamünaleyküm
ERGONOMİK AHŞAP KOVAN TABANI fiyatı nekadar?
hem örtütahtası hem yemlik olarakkullanılan üstlük fiyatı nekadar?

üçretlere kargo dahilmi?
Bilgi verirmisin
Allah'a emanet ol
Kal sağlıcakla

fatih güneş dedi ki...

süpermiş dostum ya gerçekten büyük icat.

Adsız dedi ki...

hocam çalışmalar ve yeni uygulamalarbizlere çok faydalı oluyordevamını bekliyoruz kolaygelsin
pınarhisarlı girişimci arıcılar gurubu

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

hocam çok güzel bir tasarım bence çok faydalı olacak plastik olma özelliği çürümeyide ortadan kaldıracak birde fiyatını alta yazsan daha güzel olacak teşekkürler