23 Mart 2009 Pazartesi

AŞIRI NEM VE ARILAR

Kıymetli Arıcılar Selam ve Saygılarımı Sunuyorum.
Uzunca bir zaman diliminden sonra tekrar birlikteyiz. www.sezerpetek.com sitesi revize edildiği için bu günlerde yayında değil. Sizlerden gelen ısrarlı telefon ve maillere dayanamayarak bu akşam bir yazı yazmak istedim. Tüm arıcılar gibi bu kış günlerinde bende kolonilerimi geçen hafta sonunda inceleme fırsatı yakaladım.
Bu yıl ben bir ilki yaşamaktayım. Hiç arı kaybımın olmaması, ana arı kaybı ve sahte ana oluşumu olmaması beni çok sevindirdi. Bu tür bir sonucun ortaya çıkmasındaki en büyük etken şüphesiz ki değişmeyen bazı noktalara özen gösterilmiş olması. Ana arı yetiştirilmesinden, bölmelerdeki arı miktarına ve bölme şekline, uygun flora takibinden, besin stokuna, varova mücadelesinden, beslemeye ve en büyük zararlı etken olan nemin ortadan kaldırılmasına kadar tüm noktalara riayet etmek gerekiyor elbette.
Bu yıl bu günlerde gördüğüm bir gözlemimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
KOVANLARDAKİ NEM
Her yıl koloni kontrollerinde erken baharda karşımıza çıkan bir durumdur nem. Kovanları açtığımızda çerçevelerde görülen yeşil renkli küf mantarları aslında kovan içerisinin nem miktarının ne kadar çok olduğunun bir belirtisidir. Bu nem neticesinde de arılarımız maalesef ne gelişebilirler nede gelişmeleri istediğimiz şekilde gerçekleşir. Tüm yapılan yanlış uygulamalara rağmen arılar yaşam mücadelesini ülkemizin zengin flora kaynaklarından yararlanarak beklenilmeyecek derecede de ürün vermektedirler.
Genel bir kanı vardır hep arıcılar arasında. Kışın arı üşümesin diye sarılır sarmalanır. Hatta kovan yapımlarında dört beş santime kadar kalın tahtaların kullanıldığını biliriz. Bu kovanlar ne yerinden kalkar ne de kovanın içerisinde bir uygun yaşam alanı sunabilir. Arıların doğal yaşamında ormanlardaki ağaç kavuklarında, duvar çatlaklarında, hatta topraktaki oyuklarda bulunan arı kolonileri hiçbir şekilde insan müdahalesi ile karşılaşmamaktadırlar ve çok da sağlıklı bir şekilde yaşamaktadırlar.
Bizim arılıkta bulunan kovanların büyük bir bölümünde maye besleme kabı kullanıyorum. Bu ürünün verim artırıcı özelliğini AR- GE sini yaptığım üç yıldır zaten gözlemliyor idim. Bu erken baharda ortaya çıkan sonuç beni şaşırtmadı. Bildiklerimi onaylamış oldu. Zonguldaktan Selahattin Güneyin denemelerini yapıp bizlerle paylaştığını gördüğüm maye kovanlar yurdumuzun dört bir tarafında denendi ve hep olumlu sonuçlarla geri dönüldü. Tubitağın onayladığı, Bulgaristan da ödül alan Apimondiada ödül alması muhtemel olan Maye tasarımlarına yabancıların ilgisi doğrusu bir Türk olarak beni çok gururlandırıyor. Hatta bu ürün yerli yapımı denmesi bile ayrı bir gurur kaynağı.
Maye besleme kabının özelliği üzerinde üç ayrı görevi yüklenmesi.
1. Kapak altı örtüsü ( Çuval yok, tahta yok)
2. Besleme kabı ( Ekstra bir aparata ihtiyaç yok, üzeri delinmiş bir kontra yada çuvala)
3. Nem giderici BİNGOOOO.
Maye kovanların her bir parçası mühendislik harikası doğruya doğru. Fakat bu yazıda bizi nem giderici özelliği ilgilendiriyor.
Maye besleme kabının çevresinde delikler bulunuyor. Bu delikler arılar tarafından propolisle kapanıyor. İstediği yerlerde delikleri kapatmıyor ve kış boyunca açık bırakıyor. Böylece arılar kovan içerinde biyolojik yaşamları için gerekli olan oksijeni içeri alırken zararlı bir takım gazları karbondioksit gibi öldürücü ve solunum sonucu açığa çıkan zararlı gazları bu deliklerden dışarı atarak gayet sağlıklı yaşayabilmektedirler. Yurdumuzun en nemli bölgelerinden biri olan Rize anzer yaylasında bu kovanların denenmesi neticesinde kovan içerisinde diğer kovanlarda ortaya çıkan nemin arılara vermiş olduğu zarar görülmemiş ve Rizeli arıcılar tarafından çok rağbet edilir bir hal aldı.
Bu yıl çuval ve kontrplak kullandığım tüm kovanlarım içerisine nem emsin diye koyduğum gazetelerin ıslanmasını bırakın çerçevelerde nem neticesinde oluşmuş olan küfler görüldü. Lakin maye besleme kabı ile kışlayan kovanlarda nemden eser yok idi. Bununla da kalmamakta. Maye besleme kabı ile kışlayan arılar uygun havalanma koşulları sağlandığından daha az bal tüketmekte ve arılar nem ve zararlı gazlara maruz kalmadıkları için daha uzun yaşamaktadırlar. Gelişmesi geri kalan kovanların nem giderilmeyen ve havalanmanın sağlanmadığı kovanlar olduğunu savunabiliriz.
Havalanmanın sağlıklı olmadığı kolonilerde ne gelişme söz konusu olabilir. Ne de arı ürünlerinin verimli bir şekilde üretilebilmesinden bahsedilebilir.
Olmadık besleme kaplarına verilen olmadık paraların yanında yarım kovanı kaplayanlara verilecek olan 6 tl yada tamamen kovanı kaplayan tam besleme kabına verilecek olan 12 tl kışın sigortası gibi görev yapacaksa ve verim artıracaksa neden kullanılmasın.
REKLAM,
Evet reklam, böylesi önemli özellikleri üzerinde toplayan arılarımıza ve arıcılarımıza faydalı bir model olarak dizayn edilmiş, Türk yapımı bu ürünü tanıtmak ve ilgilenenlere yardımcı olmak bana keyif veriyor. Böylece veriminizin artmasına yardımcı olabileceğimi düşünmek da cabası.
Arıcılık yapan kişi ister hobici ister profesyonel amaç aynı. Arı ürünlerini üretmek. Tüm arıcılara verimlerini artıracakları bu besleme kabı, örtü tahtası ve nem giderici olarak görev yapan bu ürünü kullanmalarını tavsiye ediyorum.
Fabrika satış fiyatına temin edebileceğiniz adres
Esenler otogarı Doğu alt çarşısı B 92 Esenler – İSTANBUL Tel 0 212 658 38 80
SEZER Arıcılık
Maye Ürünleri İstanbul Bayisi.

Hiç yorum yok: