16 Kasım 2009 Pazartesi

VARROA İLAÇLARINI DOĞRU ZAMANDAMI YAPIYORUZ?




Kıymetli arı sevdalıları. Bilindiği üzere varroa ilaçları genellikle yumurtanın az olduğu dönemde uygulanır ve böylece mücadelenin daha etkin olmasına çalışılır. Buradaki mantık geç sonbaharda ve erken ilkbaharda üreme potansiyeli aktif olmadığı süreçte varroaları imha etmek ve arılarımızın sayısını artırmak için besleme yaparken varroa sayısını artırmamaktır. Lakin günümüzde ruhsatlı ve ruhsatsız ilaçların kol gezdiği ve balda kalıntı yapma riski yüksek olanların yanında kalınıtının sıfır olduğu, ayrıca uygulamanın kolaylığını ortaya koyan ilaçlarda vardır. Veteriner hekim, eczacı yada zootekni mühendisi olmasakta, biyolog olmamız vasfı ile tavsiyem ruhsatlı ilaçlarla tüm yıl varroa ile mücadele etmek olacaktır.

Geçmiş yıllarda bir kaç tane olan ilaç çeşidi günümüzde çok artmış. Bir çok ilacın sahtesinin de yapıldığı duyumlarımız arasında. Ruhsatlı ilaçların önemi arılarımıza zarar vermeden varroa ile mücadele için önem arzetmektedir. Bal döneminde dahi ilaçlama yaparak varrodan uzak koloniler elde etmek mümkün olabilirken. organik olarak nitelendirilen bu ilaçların yapımı arıcılar tarafından gerçekleştirilmek istenmektedir. Elbetteki işin ekonomik kısmı düşünülmektedir. Bu tür bir uygulama yaparken ciddi kayıplar yapılabilir dikkatli olmakta fayda vardır. Bu işin inceliklerinden anlayan eczacı, kimyager, laborant, veteriner hekim, tarım mühendisi, biyolog gibi kişilerden yardım almak yada en doğrusu sizin için üretilmiş ruhsatlı ilaçları en doğru zamanında yapmaktır.Doğru zaman her ilacın prospektüsünde yazar. Hatta ilacın nasıl uygulanacağı hakkındada bilgi verilir. Bu uygulama teknikleri ilacın en yüksek verim verdiği şekildir. Kendimize göre yeni uygulama teknikleri geliştirmek geri dönüşü mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.

İlaçlar iki ucu keskin bıçak gibidir. Azıda çoğuda zararlı olur.Doğru doz ayarı yapmak çok önemlidir.

Varroa ile mücadele sadece erken ilkbahara ve geç sonbahara bırakılmamalıdır. yılın nerede ise 12 ayı varro ile mücadele etmek gerekir. Her mevsim ayrı bir uygulama tekniği vardır. Sırası geldikçe paylaşmaya çalışacağım .

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Yalçın SEZER
Uzman Biyolog

SEZER ARICILIK
Esenler Otogarı Doğu Alt Çarşılar
0 212 658 38 80

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Değerli hocam,bu önemli konuya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim.İyi çalışmalar,kolay gelsin.

Corfu bee dedi ki...

Bizim ortak düşman olduğunu ... hiçbir sınırlarını bilir ...

our enemy is common ... it knows no boundaries ...