2 Eylül 2010 Perşembe

ERGONOMİK MAYE TABANLARDA YOĞUN İSTEK ÜZERİNE YENİ BİR KAMPANYA DÜZENLENDİ

Nereden başlanmalı bilemiyorum. Süper desek bir türlü. Arıcılıkda dönüm noktası desek başka türlü. Türkiye arıcılığının bu tabanlardan önceki ve bu tabanlardan sonraki dönemi diye çığır açacak bir tarih döneminde hep beraber tabanların mükemmelliğini idrak ediyoruz. Başta arılıklarımzda atıl duran bir çok ballık bu taban sayesinde dört vida ile anında kovana dönüşebiliyor. Çok fazla vererek daha az konforlu kovanlara gereksiz para verileceğine, bu değerli tabanlarla atıl duran ilavelerimiz modern bir kovana dönüşür ve hem cebimizden az para çıkmış olur hem gelirimiz hem kovanlarımız sağlıklı artış gösterir.
Süper lüks kovanları alamayabiliriz. Arılığımızda atıl duran ilavelerimiz kenarda yatıp eskiyeceğine, bir kaç arı ailesine barınak olmuş olur. Bizde hem daha modern kovanlarda arıcılık yapmış oluruz, hemde daha teknik olarak arı biyolojisine uyumlu bir ortamda arılarımıza baktığımız için verimimiz artar. 4o yıllık arıcıların yeniliklere ve bilime değer verenleri dışında ki diğerlerinede yol gösterici bir kişi olarak daha gururlu bir arıcılık yapmış oluruz.

Tabanlar üzerinde polen tuzağı mevcut olduğu için polen toplamak için ayrıca bir polen tuzağı almanıza gerek yoktur. Bu tuzak sayesinde alacağınız 1 kg polen ile zaten ürünün mali değerini fazlası ile kazanmış oluyorsunuz. Ayrıca elde edeceğiniz kazanımlar saymakla bitmiyor sırası geldikçe anlatmaya çalışacağım.

Polenlerin toplandığı bu tepsi kış boyunca arıların tabana atmış oldukları mum kırıntılarının birikmesine neden olur. Klasik tabanı olan kovanlarda da ilkbaharda kelebek güveleri için yaşam alanı oluşturmaktadır. Fakat maye tabanlarda güveler gelişmeye imkan bulmadan tepsi rahatlıkla istendiğinde çekilir ve temizlenir. Havaların ısınarak sıcak bir günde kovanların aktarılma işlemi yapılmasına gerek kalmaz. Geleneksel arıcılıkta bu nedenden ötürü ilkbahar temizliği hem arıcıların zamanını alır, hemde arıları aktarma işlemi ile gereksiz yorgunluğa neden olur. Arılarında yuvalarının düzeninin bozulmasına ve gelişimlerine yardımcı olmayı düşünürken olumsuz yönde bir durumun ortaya çıkmasına neden olur.

Bu tabanlar sayesinde alttan çekilen çekmece içerisindeki kırıntılar arıları rahatsız etmeden kolaylıkla temizlenir ve yerine konur. Böylece mum güvelerinin gelişmesi durdurulmuş olur. Arılarında huzuru bozulmadan temizlikleri gerçekleşmiş olur.
Maye taban altında bulunan çekmece ile varroa mücadelesi sonunda ne kadar başarılı olunup olunmadığı kolaylıkla kontrol edilebilir.
Ergonomik Maye tabanlar muhteviyatı bakımından toprak üzerinde dursada ahşap kovanlara göre çok daha kullanışlı ve uzun ömürlüdür. Kesinlikle çürüme gerçekleşmez. Gezginci arıcılıkta Ergonomik Maye tabanların çürümeme özelliği tercih edilmesine neden oluyor.Ayrıca gezgincilik yapılacağı sırada altta bulunan çekmecenin alınması ile ortaya çıkan geniş alanlı tabandaki havalanma yapısı arıların buradan çıkamamasına ama mükemmel havalanmanın gerçekleşmesine yardımcı olur. Arılar gezgincilikte kamyonun olası bir bozulması sonucu yada trafikte bekleme zorunluluğu kaldığı dönemlerde bunalmaları boğulmaları yanmaları strese girmeleri söz konusu değildir. ilaçlamalara maruz kalacak ise kolonileri kaldırma gücümüz imkanımız yok ise bu tabanlar arılarımızın zehirden etkilenmelerini ortadan kaldırır. Hapis edersiniz arılarınızı ilaç ile münasebetlerini kestiğinizde 3-4 gün gibi bir süre hapis edebilirsiniz.
Kovanların ön tarafında bulunan giriş çıkış sürgüsü çok kullanımlıktır. Ters çevrildiğinde nakliyeye gidilebilecek ve kovanın önünü hava alacak ama tamamen kapatacak bir görünüm haline döner.kenarlardaki kelebekler ile yağmacılık dönemlerinde kovan içerisine yabancı arıların girmesini engelleyecek daraltma işlemi yapılır.
Kenarlar kapatılıp arının ortadan çalışması zorlanırsa polen tuzağı içerisinden kovana girmek zorunluluğu olduğu için taban boyunca geniş bir yüzeye dökülen polenler tepsi çevresinde ince hava delikleri olduğu için hem rutubetli yapısı daha çabuk ortadan kalkar hemde polenlerin küflenmesi engellenmiş olur. İri polenler toplanır. Bacak ve kanat kopmadan daha sağlıklı polen toplanması sağlanmış olur.
Elinizde bulunan atıl kalmış ilaveler ile oğullarınıza yada bölmelerinize çok çabuk ve çok donanımlı kovanlar hazırlamak mümkün hale gelir.
Belki hemen tüm kovanları değiştirmek elbette zor görünüyor. Lakin zamanla modern ekipmanlara geçerek size uygun üretim modellerini seçerek başarılı arıcılık çalışmaları ile istediğiniz ekipmana sahip olmanız mümkündür.
Arılar çok sıcak havalarda ön kısımlarında sanki oğul verecekmiş gibi toplanırlar. İçeride bunalmaları sonucu dışarı çıkan arılar çalışmazlar ve burada oturmak zorunda kalırlar. Oysa bu taban kullanılan kovanlarda bunalma tabandaki havalanma yapısından dolayı söz konusu değildir. Arılar iç ve dış işleri daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde yapmak zorunda kalırlar. Ömürlerini kovan önünde kovanın serinlemesi için harcamazlar. balı olgunlaştırmak için yaşlanmalarına gerek yoktur. Kovan içerisinde oluşan olumsuz nemli havanın uzaklaştırılması için hem ömürlerini tüketmezler hem mevcutlarını tüketmezler hemde daha çok nektar getirip olgunlaştırıp güçlü kolonilerine devam ederler.
Kış boyunca dinlenmede olsada içerisi nemli ve gereksiz sıcak oluşturulmuş kovanların arıları hem daha erken içerideki hava yapısını değiştirmek için ömürlerini tüketirler hemde mevcut azlığından ötürü baharda gelişemezler. Oysa sonbaharda arılarınızı kışa kaç çerçeve sokarsanız sonbahar beslemesi yapmış iseniz, arılarınızın ilkbaharda mevcutlarında bir azalma olmadığını hatta bazı kolonilerde artmış olarak karşınıza çıktığını göreceksiniz. Bu tabanların havadan daha ağır olduğu için nemin tabanda (özellikle klasik kovanlarda peteklerin alt kısmında yeşil küflenmelerin olmasını düşünecek olursanız) bulunan çekmece etrafındaki deliklerden arıları yormadan meydana gelen ufak bir kanat hareketi ile dışarı atılması söz konusudur.
Yaşanılabilir bir kovan sunduğunuzda arılar sizin verdiklerinizin çok daha fazlasını size verecektir.
Ergonomik Tabanların şu anki kampanyalı uygulaması 4 koli alana bir kolli bedava şeklindedir.
Kolilerde 6 adet taban vardır.
4x6=24 adet X40TL = 960 TL dir.
bir koli bedava olduğu için 960 / 30 = 32 TL olmuş oluyor
Kısacası 40 tl lik ürün 32 TL ye alınmış oluyor.
Yoğun istek üzerine Firmaca yapılmış olan bu yeni kampanyadan yararlanmak istiyor iseniz
Esenler otogarı Doğu Alt çarşılar M6 İstanbul adresinden,
0 212 658 38 80 0 532 286 96 23 numaralı telefonlardan
0 212 658 38 80 numaralı faxtan siparişlernizi verebilir ürünlerinizi tedarik edebilirsiniz.
Ücrete Türkiyenin neresinde olursanız olun İlçe merkezleri ve kargoların gittiği her yere kargo parası firmamıza ait olmak üzere gönderilecektir.
Fiyatımız KDV dahil ve bulunduğunuz bölgede kargo gelmiyorsa ilçe merkezine yada kargo bulunuyor ise eve teslim fiyattır.
Uzman Biyolog Yalçın SEZER
SEZER ARICILIK








Hiç yorum yok: