10 Eylül 2010 Cuma

KEK ZAMANI GELDİ. ARILARI KEKLENMEDEN KEKLEYEBİLİRSİNİZ. KEKLENMEDEN YAPABİLECEĞİNİZ KEK KAMPANYASINADA BAŞLADIK HİZMET BİZDEN TAKTİR SİZDEN.

ARILARIN KEKLENME ZAMANI GELDİ.

Arılara kek ne zaman verilir? Verilmelimi? Vermezsek ne olur? Verirsek ne olur? Sorularına olumlu olumsuz yaklaşan bir çok arıcımız olmakla birlikte arıların yaşam biyolojisi ve yapılan arıcılık çalışmaları altında konuya genel bir bakış açısı ile mevsimsel boyutta irdelemeye çalışacağım.
Hemen hemen yurdumuzun her bölgesinde ballar alındı. Alınmaya devam ediliyor. Kovanlar içerisinde mevcutlar kalabalık. Bu kalabalıkla birlikte varroa miktarıda fazladır. Ballar kimi yerde istenilen miktarda kimi yerde üzüntü verici boyutta. Ana arılar sezon boyunca yaptığımız beslemeler ışığı altında performanslarını en üst boyutta gösterdiler.
Sezon boyunca bizmi onları kekledik? Onlarmı bizi kekledi ? Artık ballıklarda ki bal miktarı bize bunu söyler.
Gereksiz ve yoğun beslemeler neticesinde biz onları kekledik sanırken, arılarımız aslında gereksiz gelişme göstererek belki güçlü göründüler gözümüze fakat hızlı koşan at çabuk yorulur misali çabuk çaptan düştüler ve bal derleyemediler. Sanıyorum onlar bizi kekledi. Tabi içimizde mutlaka keklenmeyenlerimiz vardır. Onlar işin inceliklerini kapan arkadaşlarımız. Her gördüğünüzde kalabalık güçlü ve çabuk kata çıktı diye sizi sevindiren kovanların bal yapmadığını fakat onlara göre daha zayıf kolonilerin bal döneminde daha fazla bal yaptıklarını gözlemlemiş olmalısınız. Çünkü gereksiz beslemeler ile işin ucunu kaçıran arıcılar adeta arıları obez yapmışlardır. Sonuçta erken gelişen arılarda ya oğul vermiştir yada yumurta alanındaki genişlik nedeni ile gelen nektarı yavrularına yedirmek durumunda kalmıştır.
İlkbahar beslemesini daha önce ilkbaharda kek verme döneminde açıklamaya çalışmış idim. Bu gün mevsimimize uygun kek beslemesinin inceliklerinden ve gerekliliğinden bahsetmek istiyorum.
Bal döneminden sonra kovanlar içerisindeki varroa miktarının fazlalığı ve arı kolonilerindeki yumurta alanının ne kadar az olduğu hepimizce malumdur. İşte bu zaman bal alınır alınmaz arılar varroa için ilaçlandığında mükemmel bir çalışma doğru zamanda yapılmış olur. Bundan sonraki besleme çalışmalarında genç nesiller yetiştirirken varroa da yetiştirmemiş oluruz.
Bal dönemi sonunda kovanlar içerisinde yaşlı arılar son derece fazla olur. Bu arıların yaşam süreleri oldukça kısadır. Faal olarak çalıştıkları dönem arıların ömrünün en kısa olduğu dönem olduğu düşünülecek olursa arılarımızın kısa bir süre sonra toplu mevcut kaybına uğrayacağı kuvvetle muhtemeldir. Tabiatta bal dönemi sonrası nektarın olmaması ve arıların şekerli unsurlara olan aşırı hassasiyetli davranışları yağmacılık adını verdiğimiz olumsuz davranışı göstermelerine sebep verir. Bundan dolayıda arıların beslenmeleri yapılırken ulu orta meydan beslemesi yapılamaz. Gün ortasında sıcakta sıvı besleme yağmacılığı körüklediği için tercih edilmez.
Verilen bilgiler ışığı altında bal dönemi sonrası kekle besleme en doğru olan besleme tarzıdır. Nedenlerini gözden geçirelim.
Tarlacılığı yapmış fakat arazide nektar kalmadığı için boş boş bekleyen yaşlı arıların çalışmalarını sağlamak ve yerlerine yeni genç bireyler oluşumunu en üst seviyeye çıkararak kışı geçirebilecek daha uzun ömürlü arı bireylerinin sayısı kekle besleme neticesinde çok fazla artacaktır.
Sıvı besleme ile yapılan besleme neticesinde oluşabilecek yağmacılık kekle beslemede gerçekleşmez.
Sıvı besinler kısa sürede gözlere depo edildiği için tekrar tekrar besleme yapmak gerekir ve arıcının çok fazla zaman harcamasına sebep vermektedir. Kek ile yapılan beslemelerde kek azar azar arılarca kemirilerek besleme daha uzun süren ve daha az besleme tarzı ile yumurta atımını teşvik eden bir durum ortaya koyar.
Kekler içerisinde bulunan polen yada polen yerine geçen unsurlar ile polenin az olduğu bu dönemde yumurta atımında gözle görülen bir artış olur. Unutulmamalıdır ki hedef daha uzun ömürlü genç bireylerin elde edilmesidir. Kekleyin kekleyebildiğiniz kadar. Şimdi arıları kekleme zamanı işte.
Sonuçta ortaya çıkan durum yağmacılık olmadan arılar beslenir. Kalabalık olan yaşlı arılar hayatlarının son döneminde kış için gerekli olan genç arıların oluşumunu sağlamış olurlar. Kış garantiye alınmış olduğu gibi erken ilkbahardada sağlıklı ve güçlü arılar ile çalışabiliriz.
Kekle besleme yapmaz isek ne olur?
Zaten kısa bir süre sonra ölecek olan arıların yerine geçecek genç bireyler oluşamayacağı için kışı geçirmek üzere kış kümesi oluşturacak arıların miktarının azlığı kümenin küçük olmasına neden olur. Kış kümesi küçük olursa ısınma için daha fazla bal tüketilir. Çerçeve üst tahtasına çabuk ulaşan arı kümesi kovanda bal olsada çerçeve üst tahtasının kenarında ölümle karşı karşıya gelir. Ömrü zaten kısa olan işçi arılar ya kış süresince yada erken ilkbaharda çok çabuk ömrü tükeneceğinden dolayı kolonilerin sönmesi mevzu bahis olacaktır.
Peki ne kadar kek vermeliyiz?
Bu önemli bir soru. Bazı zamanlar 3-4 çerçeve arıya bir hamlede 5 kg kek veren arıcılar ile karşılaşmış idim bu da arıların gereksiz bir şekilde yorulmalarına dillerinde tahrişe sebebp veriyor. Doğru besleme arılara bu dönemde verilebildiği kadar kek vermektir. Fakat büyük partiler halinde değil. Daha küçük partiler halinde ve bittikçe. 1 hafta 10 günlük süre içerisinde bitirdikleri tespit edilen kekler yerine yenileri verilerek taze ve arıları yormadan yapılan besleme daha başarılı oluyor.zaten 3 kere verilen kek ile arılarda meydana gelen ilerleme kendimize olan güvenimizinde artmasına neden olacaktır.
Yüksek verim almak için püf noktalara uymak gerekiyor.
Bilgiler ışığı altında eğer kek ihtiyacınız olursa. İstanbuldaki satış ofisimizdeki fiyattan kapınıza teslim kek gönderebiliriz.
Kek fiyatımız 1 kg 4,5 TL dir. Kargo parası bize aittir. Aras kargo ile olan anlaşmamız neticesinde kargonun gittiği her yere malzeme gönderebiliriz.
Kargo ile yapılan kek gönderilerimiz 20 kg lık koliler halinde olmaktadır. Birer kg lık paketler halindeki toplam 20 kg lık kek fiyatı 90 TL dir. Kargo parası bize aittir. Hizmet bizden taktir sizden.
Sonnbaharda arıları kekleyin ki arılar sizi ilkbaharda keklemesin.
UZMAN BİYOLOG YALÇIN SEZER

Hiç yorum yok: