29 Ekim 2006 Pazar

SONBAHARDA ZAYIF ARILARIN BİRLEŞTİRİLMESİ NİÇİN GEREKLİDİR?

Sonbahar döneminde yapılması gereken işlerden bir tanesi de zayıf olan kolonilerin daha güçlü olanlarla birleştirilmesi yada iki zayıf koloninin birleştirilmesi şeklinde olmalıdır. Burada amaç mevcudu az olan arı kolonisinin kış şartlarında kendini ısıtamayarak ölmesini engellemektir.
Arılarımızın mevcudu her ne kadar olursa olsun, kış salkımı oluşan bir kolonide arılar sürekli fakat ağır ilerleyen bir işlerlik içindedir. Arılar kış kümesi halinde iken daima bir sirkülasyon durumundadır. Kış kümesinde bir çalışma gerçekleşir. Bu çalışmada orta noktadaki arılar besin alır ve dışa doğru çıkarken dışarıdakilerde ortadaki sıcak noktada bulunan balı alıp ısınmak ve beslenmek için hareket eder. Bu durum kalabalık ve sıkışık kolonilerde daha az zayıf ve daha büyük bir alanda kışlayan kolonilerde ise çok daha fazla olmak zorundadır. Burada da oluşan bu ağır hareket durumu kalabalık koloniye göre çok daha fazla olacak ve bireylerin yaşlanmaları ve koloninin bu şekilde ölmesi daha da kolay olacaktır.
Bunlara meydan vermemek için arılarımızı sıkışık ve güçlü tutmakta fayda vardır. Böylece sıkıştırılmış arılar daha dar bir alanda çok daha az ısınma işlemini gerçekleştir ve yaşlanmaları da daha geç bir dönemde oluşur.
Ana arısı genç ve sıkışık olarak paketlenmiş üç çerçeve arı son derece mükemmel bir arıdır. Beş çerçeve arı ise son derece süperdir. Üç çerçeve altındaki kolonilerin yaşamlarını sağlamak zor olup bunlarla çalışma yapmak da zordur. Arıcıyı strese sokar ve istenen ürünleri elde edemeyebiliriz. Üç çıtadan aşağıya ve genç ana arısız kışa arı sokmak son derece tehlikelidir.

Hiç yorum yok: