12 Eylül 2007 Çarşamba

EYLÜL AYINDA YAPILACAK EN ÖNEMLİ İŞLERDEN BİRİ.

Eylül ayı ve ekim ayı, arıların daha kararlı olan hava sıcaklarıklarına sahip olduğu dönemlerde son bir kuluçkaya yatma fırsatı sunar ve arıcılar bu durumu kaçırmamalıdırlar. Bunun en önemli nedeni bu dönemde atılan her yumurtada çıkacak olan arının yaklaşık bir ay sonra canlı bir birey olarak ortaya çıkması durumundan kaynaklanır. Biliyoruz ki bir arı faal dönemde yaklaşık olarak 15 gün gibi kısa bir süre tarlacı olarak aktif çalışabiliyor. Oysa sonbaharda yaşama gözlerini açan bir arı ise yaklaşık3 ila 6 ay gibi bir süre yıpranmadığından dolayı daha uzun yaşayabiliyor. Bu süre oldukça uzun bir zamanı oluşturduğu gibi, arıların ilkbaharda yoğun olan mevcudunu garanti gören ana arının daha fazla yumurta atmasını teşvik etmekte, sonuçta daha kararlı ve sağlıklı bir koloni gelişimi ile karşılaşmamızı sağlamaktadır. Arıların sonbahar beslemesini kesinlikle unutmayın ve zamanını kaçırmayın. Zamansız yapılan müdahale bizi hüsrana götürür.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Yalçın SEZER'E
Merhaba.Benim babamda arıcılıkla uğraşıyor fakat bizim arılar hiç beyaz petek üretmiyorlar ve babam şerbet vermesine karşın bu sene hasat iyi geçmedi.Sadece bizim değil yöredeki bütün arıcılar aynı sorundan şikayetçi.Biz izmir'in bir ilçesinde oyuruyoruz.Babam arıları hiç gezdirmez.Bunun yüzünden mi oluyor acaba?
MUSTAFA

Yalçın Sezer dedi ki...

Merhaba

Arılara ilkbaharda verilen şerbet o arıların mum üretmelerini de teşvik eder. BU üretilen mumlar beyaz olmakla birlikte içerisine atılan yumurtalardan çıkan arılar bu gözlerde bir kılıf bırakarak bu bölgenin renginin koyulaşmasına neden olurlar. Çok uzun yıllar kullanılan çerçeveler hem çok koyu renkli olur hemde gözler ufak olur. Bunun gezdirmekle ilgisi yok. Gezginci arıcılıkla bal verimi daha fazla elde edildiği gibi daha çok beslemeden de kurtulmuş oluruz. Aslında arıcılık çok komplike bir iştir. Bu işin gerçekleştirilmesinde eğitim ve ilgili uzmanlardan bilgi almakta son derece önemlidir.

Hoşçakalın

Yalçın SEZER

İSMAİL KOCA dedi ki...

merhaba
bir sitede sonbahar şerbetlemesi15-20 gün yapın diye yazmış.balı varsa bu süre yeterlimi?
Güner Kayral hocanın bloğunda keke süt tozu,bira mayası katmış,Malzeme satıcısı bakanlık süt tozunun keke karışmasını yasakladı diyor.böyle yasak varmı.
hoşcakal
İsmail KOCa