21 Eylül 2007 Cuma

VARROAYA KESİN ÇÖZÜM

Pek kıymetli arı dostları

Kesin çözüm diye bağıran her ilacı hem ilkbaharda hemde sonbaharda yapmak zorunda kaldığımız bildirmek istiyorum. Varroa ve arı biyolojisi biraz incelendiğinde bu tür bir mücadeleyi ancak arıları yok edince elde edebilecektir.

Varroa mücadelesinde yapılacak iş; yıl boyu süren bir seri mücadele çalışmasını bölgedeki tüm arıcılar ile birlikte yapmak olmalıdır. Şimdi sizlerin bir kısmı ilaçlamayı yapar diğer kısmı yapmazsa mücadele yapılmış olmaz. Yani ilaçlanmış bir kovanda bir süre sonra bir tane varroa görülürse mücadele tam anlamı ile yapılamamıştır.

Neticede topluca tüm arıcıların aynı dönemde aynı tür çalışmalar yapması ile başarı çok yüksek olacaktır. Bu çalışmalarda yapılacak iş eğitim olarak karşımıza tekrar çıkıyor. Eğitim ilkokuldan tekrar başlamayı değil, yaptığımız arıcılık faaliyetinin gereğince zamanında yapılması çalışmalarını anlatabilme becerimize ve çalışmalarımıza denilir.

Kayıt altına alınmış arıcıların bu işten para kazanma yada arıcılığı geliştirme düşüncesinde olanların tümü, eğitime hazır ve nazır olarak bekleyeceklerinden adım gibi eminim. Ama onlara ulaşacak bir el onlara ulaşacak bir çalışmaya ihtiyaç var. Bununla ilgili kurumların birlikler ile çalışması ve çalışmalarda birbirlerine destek vermeleri söz konusu olmalıdır.

İlkbaharda yapılan mücadelelerde erkek arı gözlerinin iptalinden, organik ilaçlamaya , sentetik ilaçların kullanımına kadar dönemsel çalışmalar devlet teşkilatları, arıcılar ve birlikler ile koordineli bir şekilde yerine getirilmelidir.

Varroanın hiç tükenmeyen ama zarar vermeyen mevcutlarda kalması dileği ile. Ekolojik dengeye göre bir canlı giderse ortamdan daha baskın başka bir canlı gelecektir. O zamanda mücadelesi daha zor yada yapılamayan bir illetle karşı karşıya kalabilme ihtimalide söz konusu olabilir.

Başarılarınız daim varrovalarınız son derece az olsun.

Hiç yorum yok: