22 Eylül 2007 Cumartesi

VASIFLI ANA ARI NASIL ANLAŞILIR?

Bir ana arı vasıflımı değil mi bunu nasıl anlarız. Ana arı genç mi yaşlımı nasıl anlarız? Bu tür bilgiler arıcılıkta çok önemli ve belki de yapacağımız çalışmaların en önemlilerinden birini oluşturuyor.

Yapılan çalışmalarımızda ana arı koloninin devamlılığını sağlayan yegane unsurdur. Ana arının genetiksel özelliği bu arının balcımı, oğulcumu olduğunu ilk olarak ortaya koyan durumdur. Buna bağlantılı olarak arının yumurta performansını, ana arı üretme becerisini dolayısı ile propolis ve polen toplama gücünü ortaya koyacak neticede mum örme gücünü oluşturacaktır. Tabi floradaki nektarın bolluğu bir yana karakteristik özelliğini mutlaka yerine getirecek olan koloni, genetik kodlarında yazılı olan zamana uygun olarak bal derleme çabası içerisine girecektir.

Biz elde edeceğimiz arıların cinsini bilir ve çalışacağımız bal için belli ırklara yönelirsek tüm sorunlar ortadan kalkmış olacak ve yüzümüzden gülücükler eksilmeyecektir.

Vasıflı ana arı elde etmenin birbirinden güzel ve değişik formülleri ve yöntemleri vardır. Bunlardan ziyade bu yazımızda vasıflı ana arının özellikleri üzerinde durmak istiyorum.

Öncelikle ana arı iri olmalıdır. Birinci kıstas budur. Ana arının iriliği onun doğum ağırlığı ile mutlak suretle ilintilidir. İri doğmuş bir ana döllendikten sonra iriliği daha da artacaktır. Şöyle ki ana arı döl yatağında bulunan yumurtalıklar dizi dizi ve bir çok kanalcıklardan oluşuyor. Bu kanalcıklarda yumurta üretimi sağlanırken, ana arı erkek spermini de kendi abdomeninde bulunan sperm kesesi içerisinde depo ediyor işte bu gelişme ve depo özelliği ana arının vücut kitlesinin artmasına neden oluyor. Birde ana arının vücut büyüklüğü ile ilgili olan feromon denilen koku bezlerindeki kitledir. Bu kitle iri analarda daha büyüktür. Neticede koloniyi yöneten ana arının varlığını diğer koloni bireyleri ancak ve ancak bu yol ile anlarlar.
Ana arının vücudundaki cüsse büyüklüğünün bir nedeni de özellikle yumurtlama döneminde ana arıların sürekli beslenmesi gerekliliğidir. Yoksa bir günde mevsimin en mükemmel zamanında ağılığı kadar yumurta yapabilmesi bir mucize olurdu. Ana arının yumurta sıklığı ve yoğunluğu arttıkça cüssesi de büyüyecek ve cüsse büyüdükçe ana varlığını ortaya koyacak olan koloni içerisindeki açık kapalı ve larva yumurta dönemindeki bireylerin bile koloni içine verecekleri hormonal düzen ortaya çıkacaktır. Ana arı ne kadar kalabalık bir koloniye hükmedebiliyor ise, ne kadar çok fazla erkekle çiftleşebiliyor ise, ne kadar fazla feromon yapabiliyor ise, ne kadar çok fazla sürede fazla miktarda yumurta atabiliyor ve işçiler tarafından yok edilmemek üzere uzun süre yaşama şansı veriliyor ise o denli kalitelidir. Vasıflıdır denilir

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

sevgili hocam ana arının iriliği genetk yapısındamı var .Kendi yetiştirdiğimiz analarda bunu nasıl sağliyacağız.Almış olduğumuz anaları bahsetmiş olduğunuz yönteme tabi tutma imkanımız olmaz ne yapmalıyızki bu süzgeçten en iyi şekilde yararlanabilelim.Başarılar dşler saygılar sunarım