21 Aralık 2007 Cuma

HANGİ IRKA ANA ARI YAPTIRMALI, HANGİ IRKTAN ANA ARI YAPILMALI.

Sevgili arıcı arkadaşlarım hepinizin bayramını kutluyor sağlıklı başarılı nice bayramlar diliyorum.

Bazı önemli arı özellikleri var. Arılığımızda ki arı kovanlarını gözlemlediğimizde bazı arı kovanlarındaki kolonilerin daha fazla bal derledikleri, daha fazla yumurta yaptıkları,varova ile savaştıkları, hijyenik oldukları ve sakin davranışlı oldukları gibi özellikleri pozitif yada negatif özellik olarak üzerlerinde bulundurduklarını biliyoruz. Bu özelliklerin bir kısmını üzerinde bulunduran yada tamamını üzerinde bulunduran arı kolonileri bizim hedeflediğimiz koloniler olarak göz bebeğimizdir.
Tüm arılarımızı gözlemlemek bize ileriki çalışmalarımızda başarılı bir arıcılık yapmamızın temellerini atacaktır. Gözlemlerimizi yazılı belge haline getirebilmek başarımızın katlanarak artmasına yardımcı olacaktır. Bu belgeler arı performansını ölçmemizde bize yardım eder.
Bir çok arıcımızın başarılarına başarılar katması ana arıya vermiş oldukları önemle ortaya çıkıyor. Bu anlamda ana arı üretmek istediğimiz ırklar verimliliğini test ettiğimiz özellikleri üzerinde bulunduran yöremizin yada çalıştığımız balda başarı göstermiş olan arılar olmalıdır.
Bir örnekle açıklamak istiyorum.
Kafkas arısı olarak ifade edilen arı ırkı her bölgeye uyumlu imiş gibi bir yanlış inanışla ve reklamla satılıyormuş gibi bir genel kanı var. Bu çok günce ve önemli bir örnek olacak kanaatimce. Kafkas arısı dilinin uzunluğu kışı az miktarda arı ile soğuk ve uzun bir süreçte geçirebilmesi, bölgesinde çok bal derleyebilmesi gibi özelliklere göre çok başarılı bir arıdır. Yumurta atma kapasitesindeki yavaşlık arıcıyı hep tedirgin etmekle birlikte, yöresi dışşındada başarısız gelişim performansı ve genellikle yıl boyu düşük metabolik davranışlar karadeniz dışında çok verimsiz bir arıcılık yapılmasına neden olurken, arıların büyük çoğunluğununda telef olmasına ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Doğru bölgede doğru ana arı ırkı ile çalışmak ve bu bölgeye uygun arılar ile arıcılık yapmak başarıyı kaçınılmaz bir hale sokacaktır.
Kafkas ırkı arılar karadenizin denize bakan yüzündeki kestane ve ıhlamur ormanlarında çok başarılı çalışırlar ve haziran ayı sonlarında bal derleme işide biter ve temmuz ortalarında balların sırlanması sona erince ballar alınmaya başlayabilir.
Fakat bu mevsim itibari ile arıların işi bitmiştir ve artık kışlama peryoduna girerle artık onlarda bir gelişime geriliği görülür. Yazın ortasında olan maksimum seviyedeki mevcut artık geriler ve kışın kışlayacak arılar sonh-baharda sarmaşıklarla yenilenen kadro ile kışlamaya girer az ama genç nüfus ile kışa giren arılar artık yavaş ve temkinli olarak gelişmelerini bahar süresince devam ettirirler.
Bizler kestane balı olarak nitelendirilen bu balı derlemek istersek kafkas arısını düşünebiliriz. Ama diğer bölgelerdeki ırklarla kestanede çalışacak olursak çam balı derleyen bir ırk taki ekim ayında bal derleyeceği genlerine işlendiği için kestane balını derlemek yerine şerbetleniyorum baharı yaşıyorum düşüncesi ile yumurta atmaya devam eder. Kafkas ve çam bölgesi arısını yanyana koyup kestane balı üretmeye çalışsak. Görülecektir ki mevsim sonunda kafkas son derece az miktarda yumurta içermekte iken çam arıları yoğun bir yumurta ile karşımıza çıkar. Bu da ırk ile ilgili bir durumudur.
Sonuç olarak bölgenize ve istediğiniz bala uygun arı ırkı ile çalışmak ve hatta bu bölgede çalışan ırklarında en verimli olanları ile çalışmak verimliliği artırmış olacaktır.
Bölgenize uygun ana arıları bölgenideki ayıklanma dediğimiz doğal seleksiyonu ıslah yöntemlerine göre uygulamış olan yetiştiricilerden karşılayabileceğinizi gibi kendi imkanlarınızla sizde yetiştirebilirsiniz.
Burada hangi ırktan ana arı yetiştirmeliyiz konusuna cevap vermeye çalışırken hangi ırka ana arı yaptırmalıyız sorusunun cevabınıda bundan sonraki yazımızda vermeye çalışacağım.
Görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

1 yorum:

mahmudiyearicilik dedi ki...

yazılarınızı okuyorum verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ben de kendi anaarılarımı üretmek istiyorum kafkas ve korniyol üzerinde çalışıyorum kafkas ırkını çok güzel anlatmışsınız bizim bölgemizde de aynı özellikleri gösteriyor bal sağımından sonra hemen kışlık pozisyona geçiyor diğer arılar bal polen toplayıp bol yavru atarken kafkas mevcudu azalttı korniyol analar aldım ağustos ayında seneye onlarıda deneyeceğim inşallah uyum sağlar saygılar sunarım