31 Ocak 2008 Perşembe

YAKINLARIMIZDA KANOLA VARSA KESİNLİKLE BU BİTKİNİN POLEN VE NEKTARINDAN FAYDALANMALIYIZ.

Kanolalar ekilmiş boy atıyorlar çok değil 2 yada 3 ay var çiçeklenmelerine.

Kanola diye duyduğumuz ve tanıdığımız bitki belkide hepimizin daha önce bildiği bir bitki. Dere kenarlarında bazen nerede ise insan boyu kadar büyüyebilen tabi benim gibi kısa boyluların boyu kadar yaklaşık 1. 60 cm olabilen bir bitki Sarı çiçeklenen ve çiçeklerindeki polen ve nektarın bolluğu ile dikkatimizi çeker. Kanola aslında halk arasında hardal olarak da bilinir. Buğday ve arpa yulaf tarlalarında sarı çiçek açanve istenmeyen bir yabani ottur. Lakin kültüre edilmiş ve adını kanola olarak değiştirmiştir. Kültüre edilmesi bu bitkinin daha fazla çiçeklenmesine ve tohum bağlamasına neden olmaktadır. Bu durumda daha fazla miktarda biyolojik yağ çıkarılmasına imkan veriyor. Biyolojik yağ daha sonra bir seri işlemden geçerek biodizel olup arabalarda dizel olarak kullanılıyor. Trafikte belki dikkatinizi çekmiştir. Bazen büyük kamyonlardan çıkan ekzos dumanı patates kızartması gibi kokar işte bu kokunun sebebi aslında kanola yağında gizlidir. Kanola yağı insan besini olarakta kullanılıyor. Kanseri durdurucu olduğu ile ilgili bilgiyi dün akşam tv de bir doktor anlatıyordu. Tabiki tüketime yönelik üretimler ile kullanılmalıdır. Arabaya konulan tüketilmemelidir. Bu yıl biz de arkadaşlarla bu verimli bitkinin bulunduğu tarlalara yakın yerlere arılarımızı götürmeyi düşünüyoruz. Arkadaşlar ile trakyada yoğun kanola ekilen yerleri tespit etmeye gittik. Bazı yerler beğendik bazı yerlerde karar kıldık. 3-4 saatlik bir gezi olmasına rağmen kovanlarımızın nereye asıl yerleştireceğimizin kararını vermeye çalıştık.
Görüyorsunuz arazi geniş. Kanola bitkisinin bir kilosundan yaklaşıl yarım kilo yağ çıkıyormuş. Bu kadar miktar yani yarısı kadar yağın oluşumu içinde çok fazla miktarda tohum bağlaması gerekiyor. Çok fazla miktarda tohum bağlaması için tozlaşmaya ihtiyacı var. Tozlaşmada da en mükemmel unsur arılar. Arılar nektar ve polen taşırken tozlaşmayı doğal yolla yapıyorlar. BU tarlaların sahipleri arıcı bulsakta çağırsak diye mutlaka gözleri yollardadır. Ama ilginç olanı çok çiçeklenme ve tohum tutma kapasitesine ihityacı olan bu bitkilerin tarlalarına eğer bir arıcı gelmek istese kanuna göe tarla sahibine para vermek zorunluluğunuz var. Malesef Avrupa Birliğine uyum sürecinde her şeyi Avrupanın dediği gibi yapmaya çalışıyoruz ama bu noktalarda nedense üreticiye zarar verecek olan uygulamaları tercih ediyoruz. Adamın ayçiçeği, kanolası arı ile karşılaşınca verimi artıyor ama arıcıdan para istiyor. Avrupada ise tam tersi arıcı tarla sahibinden para alıyor.
Yeni çimlenmeye başlasada birden boy atıyor ve uzun süre çiçeklenebilme özelliği var. Buna botanikte sıralı çiçeklenme deniyor. Biri solup diğeri çiçek açıyor. Aynı tomurcukta birden fazla çiçek açma durumu söz konusu.
Bu görüntüler arı gelişmesine yardımcı olacak nektar ve polenin habercisi. Ayrıca çok güçlü kolonileri olanlar erken dönemde bu tarlalardan bal bile alabiliyorlar. Lakin bu bal çok erken donma özelliği gösteriyor. Donmuş bal doğal baldır. Reklamlarına hız vermemiz gerekiyor. Toplumun bilinçlenmesine yardımcı olmalıyız. Arıcılar olarak inadına üretim inadına bilgi ve inadına başarı bu bizim arı gibi çalışkanlığımızdan kaynaklanıyor.
Hepinize başarılar dilerim. Kalın sağlıcakla.

4 yorum:

muratakın dedi ki...

Sayın Yalçın Bey:
benimde arılarıma kuş uçumu 3 km uzakta kanola var, arıların oraya gitmesine pek istekli değilim çünkü yapılan ilaçlamayı araştırıyorum
Buradaki diğer bir adıda RAPİSKA
Kanser konusunda: kolza ile bağlantısı varmı acaba.

Saygılar.

Yalçın Sezer dedi ki...

Merhaba,

Bildiğime göre don etkisi kalksın diye birde çiçeklenmeden önce ilaçlama yapılıyormuş. Yanlış bilgi vermek istemiyorum ama bizde arıları içeklenme başladıktan sonra kanola, hardal yada diğer adı ile rapiska denen bölgeye gitmek istiyoruz.

Kanserle ilişkisi noktasında doktor bey tv de yağının kanser olmadan önce kullanlması gerektiğinden söz etmişti.

Hoşçaklın.

rehberaricilik dedi ki...

Ağzınıza sağlık Yalçın hocam inadına üretim inadına bilgilendirme yılmadan ARI gibi çalışacağız.Bloğunuzu ve çalışmalarınızı yakından takip ediyorum. Başarılarınızın devamı dileği ile...iyi çalışmalar.


Rıza Rehber (rehberarıcılık-Bursa)

Fatih dedi ki...

merhaba yalcin abi turkiyede kanola adi ile adlandirilan bu urun anladigim kadariyla bizim burda kolza olarak adlandirilmakta ve burda alman KFOR askerleri aricilikta onemli rol oynadigi ve balin cok begenildigini anlatiyor bizim burda'da ekimi olmakta bizat kendim 1ha arilik yanindaki arazimi ekecem ama erken ilkbaharda bakalim artik nekadar etkili olacak bu konuya degindigin icin tesekkurler.